woensdag 15 september 2010

Sandra Mahut - Madeleines

Zonder de toevallige aanwezigheid van een madeleine had Marcel Proust zijn onbetwistbare meesterwerk A la recherche du temps perdu nooit kunnen schrijven. De smaak van het gebakje, gesopt in thee, voert de verteller terug naar zijn kinderjaren wat de directe aanleiding is voor drie magistrale delen uit de wereldliteratuur. De oorsprong van dit schelpvormig gebakje zou op een even grote toevalligheid berusten. Het verhaal gaat immers dat een boerin met de naam Madeleine bij het onverwachte bezoek van de gevallen Poolse koning en hertog van Lotharingen Stanislaw Leszczynski vlug een cakeje zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had.

In de klassieke uitvoering wordt het beslag gemaakt van bloem, boter, eieren, poedersuiker, bakpoeder, citroenschil en rum. De Franse kookboekenschrijfster en culinair styliste Sandra Mahut toont met dit boekje aan dat de madeleine ook in hedendaagsere varianten een smakelijke functie kan vervullen buiten de koffietafel. Daarvoor voert ze twee transformaties door. Ten eerste reduceert ze de madeleine tot een kokket mini-formaat, en ten tweede introduceert ze een reeks hartige varianten van de oorspronkelijke zoete madeleine.

Het basisrecept voor de hartige variant bevat naast bloem, eieren, boter en bakpoeder ingrediënten als olijfolie, Parmezaanse kaas, kruidenzout, zwarte peper, melk en een druppeltje tabasco. Aan dit basisbeslag voegt Mahut een vijftiental ‘vullingen’ toe, gaande van groene en rode pesto, verse zalm en dille, knoflook en gebakken gember, tot appel en bloedworst.

Ook in de zoete variant is Mahut creatief, en vult ze madeleines met aftereights, dulce de leche, karamels, wortel, en vers fruit. Verder geeft ze recepten voor taart, trifle en tiramisu van madeleines en bouwt ze een indrukwekkende madeleinetoren.

De zestig recepten in dit boekje zijn conform de reeks Becht boekjes helder van tekst en mooi van fotografie. De recepten zijn haalbaar voor elke hobbykok en zetten aan tot eigen experimenten met zoet en hartig. Met de bijgeleverde recepten voor verschillende sausjes bij de zoete en hartige madeleines krijgt dit klassieke gebakje een nieuw leven. Alleen de zoektocht naar mini madeleinevormpjes zou wel eens een tegenvaller kunnen zijn. De originele Franse versie van dit boekje wordt in een Cook'in Box met twee siliconen matten geleverd, goed voor 40 mini madeleinevormpjes. In deze goedkopere Nederlandse versie bleven die vormpjes achterwege.

Stel je eens voor welke meesterwerken Marcel Proust nog had kunnen schrijven, had hij dit boekje gekend.

[Edward Vanhoutte]Titel: Madeleines
Auteur: Sandra Mahut
Fotografie: David Japy
Uitgeverij: J.H. Gottmer / H.J.W. Becht
Jaar: 2010
Collatie: 72 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1278-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke uitgave: Mini madeleines (Marabout, 2009)

Geen opmerkingen: