maandag 20 september 2010

Pascale Naessens - Mijn pure keuken: volop genieten en toch slank

Je bent ‘internationaal model’ af, en je journalistiek aangelegde man heeft voelsprieten met allerhande mediakanalen, logisch gevolg: een nieuw kookboek met als titel Mijn pure keuken. Veel mensen kunnen lekker koken, veel minder mensen zijn goede koks. Het is een beetje alsof iedereen die een sjaal kan breien opeens een eigen kledinglijn zou ontwerpen.

Maar willen deze voornoemde feiten zeggen dat Pascale Naessens een slecht boek heeft gemaakt? Helemaal niet. Het zou zelfs een moeilijke opdracht zijn, te weten dat ze een topfotograaf als Heikki Verdurme tot haar beschikking had. En dat ze, nog voor ze ooit een letter op papier had gezet, verzekerd was van een heuse mediacampagne. Het boek zelf. Na een woord vooraf door Piet Huysentruyt, die zijn wierook ook niet in de soep liet vallen, word je ingeleid in de ‘pure’ theorie van Naessens. Zij volgt grotendeels de ideeën van de net overleden Montignac, namelijk dat je geen zetmeel met vetten of eiwitten mag combineren. Daardoor verklaart ze ook het gebrek aan desserts. Maar vanuit deze theorie kan je dus wél desserts maken, zolang je maar geen zetmeel gebruikt. Jammer dat ze op dit terrein niet geëxperimenteerd heeft, daar had de meerwaarde van het boek kunnen liggen.

Wat er ook van zij, Naessens kan wel degelijk koken: de combinaties zijn juist doch eenvoudig. De gerechten zijn grotendeels mediterraan geïnspireerd, gaande van hapjes over salades tot vlees, visgerechten en vegetarische schotels. Opvallend is dat er zeer veel vis geserveerd wordt – Naessens heeft dan ook jaren met manlief Paul Jambers doorgebracht op een zeiljacht – een woelige onderneming, die dan ook resulteerde in diverse producten.

Hoewel het boek voorgesteld wordt als een dieetboek, is dat eigenlijk helemaal niet het geval. Naessens werkt enkel in een vrij magere keuken in het opzicht dat er zoveel mogelijk wordt gebakken in plantaardige oliën. Volgens haar filosofie mag je dan ook gerust genieten van een hapje gegrilde sprot met mayonaise of van een geitenkaasbolletje afgewerkt met kruiden. Verademend! Maar dieetwaardig? Nou, niet echt.

Andere gerechten zijn bij de haren getrokken. Wie koopt nu een kookboek om ‘uitgelegd’ te worden hoe je een carpaccio van tomaat bereidt? Gelukkig hebben de meeste gerechten een betere bestaansreden. Dan heb ik het bijvoorbeeld over kabeljauw met dikke erwtensoep en groene curry. Allemaal even foutloos beschreven, al moet je je de intrareceptuele tekstjes à la ‘de liefde van Paul gaat door de maag’ laten welgevallen.

De fotografie stuwt dit gemiddeld boek naar een hoger niveau. Hoewel Heikki Verdurme waarschijnlijk contractueel verplicht was om naast Paul Jambers, ook Luk Alloo op beeld vast te leggen, zijn de foto’s robuust en intiem.

Naessens is een hobbykok die het succes van haar kookboek niet volledig op eigen conto kan schrijven. Laten we hopen dat ze pas een nieuw kookboek uitbrengt als ze echt een muurvast concept heeft dat de tand des tijds kan doorstaan. Niet als ze wil uitpakken met de receptjes waarmee ze de aandacht trekt van Paul Jambers. Al weet net die man wat verkoopt. Ziedaar de zesde druk van Mijn pure keuken.

[Femke Vandevelde]Titel: Mijn pure keuken: volop genieten en toch slank
Auteur: Pascale Naessens
Fotografie: Heikki Verdurme
Uitgeverij: Houtekiet / Linkeroever uitgevers
Jaar: 2010
Collatie: 192 pp.
ISBN: 9789057203466
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Interessant artikel. Bedankt daarvoor!

Pascale Naessens zei

Beste Femke,

Ik heb uw artikel met veel aandacht gelezen. Bedankt voor uw interesse voor mijn boek! Maar mag ik er u op wijzen dat mijn recepten niet zijn gebaseerd op het Montignac dieet. Montignac werkt vooral met de GI (Glycemische index, goede en slechte koolhydraten)
Mijn recepten zijn gebaseerd op het combinatiedieet, grondleggers daarvan zijn dr Shelton en dr Hay. De invalshoek is totaal anders en is vooral gebaseerd op een goede vertering die de gezondheid ten goede komt. Terwijl Montignac vooral bezig is met 'het vermijden dat suikers zich omzetten in vetten' in het lichaam.
Goeie vetten, zoals olijfolie horen ook thuis in een gezond menu. Desserts minder, onderandere daarom vind je geen desserts in mijn boek.

Hartelijke groeten,
Pascale Naessens

PS Ik kan u zeggen dat fotograaf Heikki Verdurme absoluut contractueel niet vastlag om Luk Alloo te fotograferen. Het was gewoon een gezellige avond, waar ook Heikki van genoten heeft.

Anoniem zei

wel, ik heb het boek gekocht en ik kijk eerlijk gezegd uit naar een tweede boek!

Ik heb zelf problemen met mijn gewicht, ik eet vegetarisch (met uitzondering van vis) en ik ben niet bepaald een krak in de keuken

maar laat ons stellen dat ik met het boek van Pascale dus wel degelijk kan koken omdat alles eenvoudig wordt uitgelegd en zelfs een kluns als ik een geslaagde maaltijd op tafel krijgt!!!

Verder super omdat er inderdaad erg veel vis en veggie instaat dus perfect voor mijn pesco-vegetarische maaltijden

het is misschien niet echt een zuiver dieetboek, neen, maar dat hoeft ook helemaal niet!
Ik ben momenteel via dietiste bezig en ik kan de recepten van Pascale toch perfect in mijn dieet inpassen, de porties zijn voldoende dus zonder honger van tafel en bovendien...LEKKER ETEN!!

Laat boek 2 aub maar snel komen!

groetjes
Dominique

Anoniem zei

Ik heb dit kookboek van mijn vriendinnen gekregen omdat men weet dat ik bezig ben met gezonde voeding en ik heb alleen maar lof!! Alle recepten die ik geprobeerd heb zijn makkelijk te maken en echt super lekker!!! IK kijk ook echt uit naar het 2e kookboek... Ik vernam dat hier wel meer vleesrecepten zullen instaan? ik hoop wel,als niet-vleeseter, dat er ook nog heel wat recepten met vis en misschien zelfs vleesvervangers zullen instaan!
Inge

Anoniem zei

Ik heb het boek ook in huis maar vond het spijtig dat er zoveel privé zaken en foto's in staan daar kost het boek teveel voor en heb ik geen boodschap aan,ik heb al gezien dat het 2de boek ook zoveel kost en weer privé-info bevat daarom pas ik,vanaf nu geen kookboeken meer het is precies of mensen kennen niets anders meer dan eten.
Vriendelijke groeten

Anoniem zei

Proficiat Pascale ! Alleen maar lof ! De gerechtjes zijn echt allemaal heel lekker met veel groenten, vrij eenvoudig te bereiden en kan je bovendien makkelijk verteren. Inderdaad echt een gezonde keuken zonder in te boeten aan smaak. Wij hebben dadelijk boek 2 gekocht. Klassiek koken met veel gebruik van room en boter hoeft voor ons niet meer. Succes.

Anoniem zei

Pascale,ik heb boek 1 en 2 cadeau gekregen. Mijn man en ik zijn begin januari beginnen te koken uit de boeken, en met resultaat! Mijn ventje is al 6 kilo kwijt, honger hebben we niet, aardappelen en brood missen we niet echt. Het zijn allemaal heerlijke recepten, ik hoop dat je nog een boek schrijft, ik zal zeker de eerste zijn die hem koopt! We hebben al veel nieuwe smaken leren kennen, bedankt daar voor .
Groetjes Vera

Anoniem zei

Ik heb reeds vele vrienden verrast met gerechtjes uit jouw kookboeken en allemaal waren ze gewonnen voor jouw keuken. Puur, mooi geserveerd en gemakkelijk verteerbaar.
Misschien in je volgende kookboek iets minder gerechtjes met tomaten aangezien de smaak van tomaten in de winter echt niet goed is.
Ben en blijf echter superfan en je keuze van borden en kommetjes zijn ook zeer verrijkend!

Anoniem zei

Ik heb gisteren het boek gekocht en ik ga het zeker proberen. Ik wou alleen weten waarom Pascale niets over youghurt en platte kaas zegt. Ik eet dat heel graag en ik dacht dat het heel gezond was...
groetjes Sabine

Anoniem zei

waarom zo weinig gebruik maken vaan onze lekkere wintergroenten ????