woensdag 23 februari 2011

Monica & Saskya Kühne - Taart! Spectaculaire taarten maak je zelf

Gedaan met visioenen waarin jij als keukenprinses een prachtige taart neerpoot voor het hele gezin. Hoe vaak ben je al niet verleid door de Hummingburd Bakery met mooie en lekkere taarten, inclusief de nodige kleuren en ontelbare verdiepingen. Maar net zoals ik ben je helaas geen vlotte bakker en zijn je versiertrucs niet meer zijn wat ze ooit geweest zijn. Gelukkig is daar Taart! van de goede feeën Monica & Saskya Kühne. Zij beloven ons plezier bij het maken van de sprookjesachtige taarten, en daarnaast tekenen ze voor een verbluffend resultaat. Nuja, zij hebben gemakkelijk praten. De zussen Kühne zijn al van jongs af aan bezig met ovens en taarten. Enkele diploma’s en stages later werden ze door ontwerper Jan Taminiau zelfs ingehuurd om zijn modeshow in Parijs van taartjes te voorzien. Ja hoor, ook cake kent tegenwoordig hip design.

Het boek begint met een berg nuttige informatie voorafgaand aan het eigenlijke bakken van de taart. De te gebruiken materialen en vormen van decoratie – zowel kant en klaar als huisbereid – worden uitgelegd. Net zoals de klassieke ‘cremeermethode’ wordt verklaard – een bewerking waarbij de bloem als laatste ingrediënt wordt toegevoegd. Pas na een aanloop van vijf hoofdstukken, worden er recepten voor cupcakes en taarten aan de lezers toevertrouwd.

In het tweede hoofdstuk is het bijzonder grappig om te zien hoe de dames in een voetnoot beklemtonen hoe materialen als smoothers, houten satéstokjes en deveuls, schaar en deegroller eigenlijk niét thuishoren in dit hoofdstuk ‘Het is ons een raadsel hoe ze door de security heen zijn gekomen en zonder backstagepas op de fotoshoot terechtkwamen’. Getuige van een editeursingreep? Kan. Maar wat er ook van zij: deze persoonlijke en vlotte intermezzo’s komen meermaals voor en zorgen ervoor dat het boek nóg beter doorhapt.

In ieder hoofdstuk worden alle stappen overlopen, samen met de concrete benodigdheden. Zo wordt er de nodige aandacht besteed aan details (waarom maïzena en poedersuiker nodig zijn voor fondantbeslag en waarom je je kat – wegens overmatig pluisverlies dat op het bestrijksel terecht zou kunnen komen – beter uit de keuken haalt wanneer je de fondant uitrolt).

Ook de receptuur voor de cakevulling klopt volledig. Mijn meest favoriete cakes zijn met roze stip de banaan-karamelcake en citroen-mascarponevullingcake.

De vormgeving is vrolijk en vrouwelijk. Vooral de kaft is bijzonder leuk; daarop zie je de zusjes met suikerspincoiffures, polkadotjurken en een zes-lagige taart.

In Taart! worden de basistechnieken en verschillende stappen in een plan aangeleverd, en zo worden de lezers aangezet om creatief te zijn. Geen onnavolgbare recepturen, maar wel een basis om zelf vrolijk aan de slag te gaan bij het maken en decoreren van je volgende taart. Eentje waarbij je wél trots kan zijn op het resultaat. En wanneer je de tips en tricks van de zusjes Kühne echt goed in de vingers hebt, zal je ontdekken dat er nog een ontontgonnen spectrum aan taartenbakken voor je open ligt. Deze keer zal het niet mislukken, en zal jij de echte keukenprinses zijn. En voor die toeeigening is plaats voorzien. Naast de inhoudsopgave kan je immers schrijven wie de toekomstige taartenfee zal zijn.

[Femke Vandevelde]


Titel: Taart! Spectaculaire taarten maak je zelf
Auteur: Monica & Saskya Kühne
Fotografie: Erik en Petra Hesmerg
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2010
Collatie: 95 pp. – ill.
ISBN: 978-90-8989-179-2
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: