woensdag 2 februari 2011

Thomasina Miers - Mexicaans! 135 recepten uit het échte Mexico

Het kookboek Mexicaans! is bedacht en uitgeschreven door Thomasina Miers, winnares van de allereerste Masterchef op de BBC. ‘Masterchef goes large’ is een flitsend programma, een soort van gastronomische idool zeg maar. Juryleden van dienst zijn John Torode, die zijn lepel in het beste geval ondersteboven aflikt en vervolgens oerwoudkreten uit, en Greg ‘ze zouden mensen die deze pudding niet lusten, moeten ophangen’ Wallace. Mensen naar ons hart dus.

Dat ze in 2005 Thomasina Miers bekroonden, kan geen toeval geweest zijn. Ook in Mexicaans!, inmiddels haar derde kookboek, lost Miers die hoge verwachtingen in. Miers is een jonge en gedreven kok. Daarnaast is ze een durfal in haar smaakcombinaties; met haar gerechten doet ze de grenzen vervagen tussen zout en zoet, bitter en zuur, kruidig en zacht. Deze uitzonderlijke smaken waren geïnspireerd door haar ervaringen in Mexico, waar ze als 18-jarige belandde. Nu wijdt ze een kookboek aan haar tweede thuisland, tevens een ode aan haar culinaire roots. En dat is nog eens niet zo gek, als je bedenkt dat Mexico haar pikante kip in chocoladesaus deed oplepelen.

In het hoofdstukje ‘salsa’s, sauzen en smaakmakers’ vind je authentieke en lekkere sauzen terug, variërend van zelfgemaakte, pittige ketchup tot rokerige tomatensaus. Bij die sauzen stoot je op kruisverwijzingen, zodat je als lezer meteen een gerecht vindt waarbij de saus goed past. Het hoofdstuk met hapjes en bijgerechten verrast dan weer door de bijzondere combinatie van uitgebakken zwoerd (krokant gebakken varkensvel) met simpele groene rijst.

In de inleiding viel meteen op dat we te maken hadden met een vertaling. Zo werd er een parallel getrokken tussen de Mexicaanse en de Nederlandse keuken. Hetzelfde valt op in het hoofdstuk over ‘straatvoedsel’. De titel verwijst volgens mij op een hachelijke manier naar het origineel (‘streetfood’). Maar los van dat redactionele akkefietje, vinden we ook hier heerlijk simpele kost. Ik denk aan de taco’s (tortilla’s en burrito’s) die zoet, zuur en pikant tegelijk zijn. Vooral de handleiding over hoe taco’s te eten op p. 111, spreekt de smaakpapillen aan. Miers vergeet na het uitspreiden van de vullingen, geen final touches aan te brengen. Ze garneert de taco met gehakte ui en korianderblad, en knijpt er wat limoensap boven uit. En vooral stap vier, ‘eet gulzig en geniet’, los je zonder problemen in. Ook bijzonder charmant; de Mexicaanse stoofpotjes in het hoofdstuk ‘Langzaam bereide hoofdgerechten’. Bij de desserts val je alweer van de ene verrassing in de andere –kiezen tussen chili-chocoladetruffels, Mexicaanse chocoladesorbet en churros y chocolate wordt een marteling.

De heerlijke creaties van Miers zijn niet alleen verschenen in dit kookboek. Miers schrijft recepten voor The Times. Bovendien is ze de eigenaar van Wahaca, een imperium van Mexicaanse restaurants in Londen. Aan populariteit heeft de keten geen gebrek. In 2008 sleepte Wahaca namelijk een award binnen voor de Beste Betaalbare Eetplek. Wie haar kruidige keuken in het echt wil uittesten, hoeft daar dus niet noodzakelijk een fortuin voor neer te tellen.

De vormgevers zijn behoorlijk wild gegaan; naast de kleurrijke foto’s tref je vaak gepimpte typografie en ludieke illustraties aan – die meestal weinig met de gerechten van dienst te maken hebben. In dit geval verzorgen ze de couleur locale. Bovendien past de vormgeving ook bij de smaakexplosies uit Mexicaans! En ik durf er mijn kop op te verwedden dat ik nog meer uit de gerechten haal na een shot tequila. Maar zelfs zonder dit obligaat sterkmakertje is Mexicaans! jouw garantie op een fiesta mexicana.

[Femke Vandevelde]Titel: Mexicaans! 135 recepten uit het échte Mexico.
Auteur: Thomasina Miers
Fotografie: Tara Fisher
Uitgeverij: Inmerc bv.
Jaar: 2010
Collatie: 223 pp.
ISBN: 978-90-661-1679-5
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Mexican Food Made Simple (Hodder & Stoughton, 2010)

Geen opmerkingen: