vrijdag 4 februari 2011

Wes Marshall - Wat je als wijnliefhebber moet weten. 340 essentiële tips, trucs en wijnwetenswaardigheden

De Nederlandse versie van de wijngids What’s a wine lover to do? heeft als titel Wat je als wijnliefhebber moet weten. 340 essentiële tips, trucs en wijnwetenswaardigheden. Bekt meteen een heel stuk minder lekker. Hopelijk geen teken aan de wand. Maar goed, proberen we niet te struikelen over deze omslachtige titel, dan zien we dat deze wijngids advies wil leveren voor al wie zich voor wijn interesseert: kenners én leken. Die laatste vindt door de talloze kruisverwijzingen ook gemakkelijk zijn weg in dit boek – denk aan het productieve sneeuwbaleffect.

De gids is een initiatief van de Amerikaanse wijncolumnist en kookboekenauteur Wes Marshall. Dat de Amerikaanse wijngebieden dan ook het meest bod komen is niet verwonderlijk. De Nederlandse versie heeft die oververtegenwoordiging ondervangen door een extra hoofdstuk aan de originele gids toe te voegen. In 14 bladzijden wordt zo een introductie geleverd tot de Nederlandse en Belgische wijnbouw.

De andere hoofdstukken zijn onveranderd overgenomen, de thema’s daarin gaan van ‘wijn proeven’ tot ‘wijn opslaan en laten rijpen’ tot ‘reizen en leren over wijn’, wordt de lezer duidelijke informatie verstrekt via een eenvoudig vraag-en-antwoord principe. Zo komt de wijngids maar liefst aanzetten met 340 vragen en respectievelijke antwoorden.

Hoe je wijn het best aankoopt, krijg je in het eerste hoofdstuk te lezen. Zonder het warenhuis als verkoopkanaal afvallig wil zijn, geeft Marshall enkele terechte opmerkingen. Hij adviseert geen dure wijn aan te kopen in warenhuizen omdat de flessen rechtop staan, waardoor de kruk uitdroogt en de wijn oxideert. Bovendien hebben ze meestal grote wijnhuizen als leveranciers. Experimentele nieuwkomers vormen een risico voor warenhuizen. In het tweede hoofdstuk vind je uitgebreide informatie terug over ‘het etiket’. Ook hier kan je heel wat opsteken; je leert er de smaak te voorspellen op basis van het etiket. Wanneer er een hoofdstuk aan de druiven wordt opgehangen, is het opvallend dat alleen de grote druivenrassen worden besproken (merlot, chardonnay, grenache, riesling, e.d.). Topdruiven als de gewürztraminer worden uit het oog verloren. Jammer.

In een wijngids kan een hoofdstuk over de combinatie van wijn met spijs niet ontbreken. Marshall raadt aan uit te gaan van het land en gebied van herkomst van het eten, en op basis daarvan de wijn te selecteren. Dat er bij de desserts niets gelost wordt over sherry’s of madera’s zie ik dan weer als een gebrek. Voorts wordt er nog iets gezegd over kookwijnen. Er wordt ons opgedragen enkel te koken met wijnen waarvan je best een glas zou willen drinken. Bovendien wordt het aangeraden te koken met een wijn die dezelfde druif bezit als de begeleidende wijn bij het gerecht, of andersom.

Het moet gezegd: als je dit boek leest, met de wijngids Wat je als wijnliefhebber moet weten bezit je alle kennis om een rasechte wijnkenner te worden. Maar: hoeveel je ook over wijn leest, zonder die kennis aan de praktijk te toetsen, kom je niet zo ver. Waar wacht je op, wijnleek. Gewoon een paar flessen ontkurken. Niet binnenklokken, maar aandachtig proeven. En niet te gulzig: zelfs als je iedere dag een fles wijn zou drinken, zou je er nooit in slagen het hele aanbod te proeven. Maar de tocht is de bestemming, dat zou je naderhand al moeten weten.

[Femke Vandevelde]


Titel: Wat je als wijnliefhebber moet weten. 340 essentiële tips, trucs en wijnwetenswaardigheden
Auteur: Wes Marshall
Fotografie: John Anderson
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Jaar: 2010
Collatie: 400 pp. – ill.
ISBN: 978-90-611-2919-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Oorspronkelijke titel: What’s a wine lover to do? (Workman Publishing Company)

Geen opmerkingen: