maandag 14 februari 2011

Karen Van Winkel & Henny Waalwijk - Sweet Stuff. Trendy Cupcakes

En of cupcakes hot zijn! Sinds een tweetal jaren wordt de kookboekenmarkt overspoeld met boeken over cupcakes, kan je overal workshops volgen om je decoratietechnieken aan te scherpen en nog is de markt blijkbaar niet verzadigd. En dat is geen slechte zaak, want alles kan beter. Karen Van Winkel bewijst dat ook met Sweet Stuff dat met stip het mooiste cupcake-boek van 2010 is. En het mooist verzorgde. Niet alleen is de fotografie en de styling buitengewoon mooi, ook over de verpakking is nagedacht. Het boek steekt immers in een cadeabox met zes siliconen vormpjes, een roller en twee modelleerstokje. Door de hoge kwaliteit van zowel het boek als de bijgeleverde gadgets steekt deze doos met kop en schouders uit boven de andere zogenaamde boek-boxen die tegen een gunsttarief veel te veel plaats innemen in de boekhandel. Deze geschenkdoos verdient daarentegen elke vierkante centimeter aandacht.

Karen Van Winkel is fotografe, en dat is een ongelofelijk voordeel. Van Winkel verliest zich niet in cupcakegeknutsel met pirateneilanden en trouwjurken, maar houdt het op kleur, textuur en reliëf. Dat levert bijwijlen artistieke foto's op die erin slagen een strakheid aan te brengen in de rondheid van de cupcake. De absolute topfoto is die van de vijgencupcake die in elk ander cupcakeboek tot een kitcherige styling zou leiden, maar absoluut adembenemend is in zijn gestyleerde eenvoud. De typografie en de sobere, haast industriële vormgeving is dienstbaar aan Van Winkels stilistisch concept.

Anders dan de Koekjesfee, heeft Van Winkel wél een cupcake-bakboek geschreven. In het eerste deel krijg je tweeëntwintig voortreffelijke recepten voor verschillende cupcakes, gaande van de klassieke vanille- en chocoladecupcakes tot dadelcupcake, 3xzestecupcake of kokos-limoencupcake. In het tweede deel van het boek worden bij zeventien van deze cupcakes recepten voor toppings gegeven. De dadelcupcake krijgt bijvoorbeeld een frangipannetopping, de vanillecupcake wordt afgewerkt met vanillecrème, en de kokos-limoencupcake krijgt een mooie muts van meringue.

De enige detailkritiek die ik op dit boek kan formuleren is een louter vormelijke. Het ware beter geweest voor mijn neurotische geest als de cupcakes die in het tweede deel figureren onder dezelfde naam en in dezelfde volgorde waren voorgekomen als ze in het eerste deel worden vermeld. De kokos-limoencupcake van daarstraks transformeert in het tweede deel bijvoorbeeld opeens in een limoen-kokoscupcake. Er is ook wat voor te zeggen om de cheesecake die alleen in het tweede deel over toppings voorkomt, naar het eerste deel over cupcakes te verschuiven omdat het eigenlijk een (niet-traditioneel) cupcake recept betreft. Deze cheesecake had dan nog een extra topping kunnen krijgen, bijvoorbeeld een limoengelei of een coulis van moerbei.

In Sweet Stuff brengt Karen Van Winkel de cupcake terug tot zijn essentie: lekkere bakrecepten en smakelijke toppings. Eindelijk een volwassen boek over deze trendy verwenner. En wat voor een!

[Edward Vanhoutte]


Titel: Sweet Stuff. Trendy Cupcakes
Auteur: Karen Van Winkel
Styling: Henny Waalwijk
Fotografie: Karen Van Winkel
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2010
Collatie: 112 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-9256-4
Kwalitatieve beoordeling: *****
Moeilijkheidsgraad: II

7 opmerkingen:

Karen van Winkel zei

Een fijn begin van mijn werkweek! Dankjewel voor je prachtige recensie!
Karen van Winkel

Anoniem zei

Ben het helemaal eens met de recensent.Heb er zelfs 2 gekocht één voor mezelf en één voor mijn neefje van 5jaar die ontzetten blij was. Want telkens hij bij mij is wil hij cupcakes maken.
Nadine Wouters

Els zei

Maar heeft een hobby bakker wel zulk een extra prulletjes nodig bij aankoop van een boek. Doordat de doorsnee kwaliteit van die books in a box niet echt goed is, wordt dit juweeltje beschouwd als koek van hetzelfde deeg en is het ontdekken van de waarde van zo een kookboekje dan voor de echte zoekers zoals jij Edward. Een echte culi wil niet gesignaleerd met zo een doos onder de arm en passeert daardoor dit kookboek... Jammer dus. Schijn bedriegt, alweer ;)

Bea zei

Ik was al blij met mijn aankoop in de laatste dagen van december maar nu krijgt het nog een extra waarde na zulke goede recentie. Proficiat Karen... well done.
Aunt B

Anoniem zei

Het is en blijft een pracht van een kookboek!!!
Wat een recensie, daar zijn we het helemaal mee eens!!!
Congratulations mama en papa

Anoniem zei

Het is en blijft een pracht van een kookboek!!!
Wat een recensie, daar zijn we het helemaal mee eens!!!
Congratulations mama en papa

Anoniem zei

een mooi boek maar spijtig genoeg heb ik de indruk dat alles van het net is gehaald en gewoon een mooie foto bij gezet .
maar mooie foto's kan ze zeker maken !