maandag 9 mei 2011

Orathay Souksisavanh & Vania Nikolcic - Mini-Patisserie

Mini-Patisserie maakt deel uit de Kookstudio-reeks van Terra Lannoo. In het kookboek vind je perfecte recepten voor soesjes, petitfours, gebakjes, financiers, dômes, meringues, cakejes en koekjes.

Weinig verrassende of vernieuwende creaties, maar de recepten die opgenomen worden zijn impéccable, en tot in de puntjes afgewerkt. Bovendien wordt de thuispatissier/amateurkok geholpen door de stap-voor-stap foto’s. Daarnaast werd er ook voldoende tijd geïnvesteerd in de perfecte receptenstructuur en -logica. Naast het recept worden er veel bruikbare cross-references gegeven en onderaan het recept vind je tips terug. Ook handig: er wordt een onderscheid gemaakt tussen basisingrediënten en versproducten. Van suiker, rijst en water wordt verondersteld dat een foodie deze ingrediënten steevast in voorraad heeft. De te shoppen ingrediënten – lychees, frambozencoulis en witte chocolade – staan dan weer opgesomd onder versproducten. De interne logica van de recepten is eveneens goed georganiseerd; de aanduidingen voor bereidingstijd, baktijd, au bain marie-tijd en rusttijd zijn precies aangegeven.


Bij een recept voor een doos vol kleine dômes krijg je de planning voorgeschoteld, zodat je nooit voor grote verrassingen of onder tijdsdruk komt te staan. De voorbereidingstijden zijn onderverdeeld in 3 uur tot 1 uur van tevoren, en in sommige gevallen wordt ‘op het laatste moment’ ook nog eens vermeld. Meer nog: de recepten zijn opgebouwd volgens de baboesjka-structuur. De boodschappenlijst is een diagram. Links heb je de producten: rozensiroop, kokosmelk, en boven de kolommen heb je de verschillende dômesrecepten (dôme met chocolade, praliné, kokos, framboos, etc.). Dit is handig voor mensen die een eigen dômemix willen samenstellen. Bovendien voelt deze manier van werken bijzonder aangenaam aan. Alsof er een wiskundige structuur achter de recepten zit, en er ook bijgevolg weinig tot niets fout kan lopen.

Na het eerste, en tevens meest uitgebreide, hoofdstuk dat zich richt op dozen vol lekkers, volgt er nog een hoofdstuk met basisrecepten. Ook dit hoofdstuk is bijzonder goed opgebouwd. In het recept voor soezendeeg wordt misschien iets te weinig bloem gebruikt, maar dit is meteen ook het enige aspect waarop ik hier kritiek kan leveren. Hierna volgen aparte secties met een overzicht van het te gebruiken keukengerei. Daarna geven de auteurs enkele van hun geheime wapens prijs, gaande van dulce de leche (gezoete gecondenseerde melk) en lemon curd (vergelijkbaar met crème patissière op basis van citroensap en -schil). Vervolgens vind je een culinair lexicon waar termen als chemiseren en tremperen uitgelegd worden.

En alsof dit nog niet genoeg is, hebben Souksisavanh en Nikolcic nog gedacht aan een perfecte uitsmijter. Aangezien het hele boek handelt over patisserie en de verpakking ervan, worden er knutseltips voor verschillende formaten van dozen weergegeven. Bijzonder mooi. En om het nummertje helemaal af te maken, zijn er nog concepttekeningen met de afmetingen per type doos opgenomen.

Mini-patisserie is heel goed uitgewerkt; dankzij het dozenconcept springt het uit het kookboekgamma. Mocht je mij voor de keuze stellen een doos met dômes of dit kookboek kado te krijgen, ik zou niet goed weten wat te kiezen.

[Femke Vandevelde]



Titel: Mini-Patisserie
Auteurs: Orathay Souksisavanh & Vania Nikolcic
Fotografie: Deirdre Rooney
Vertaling: Nicolet Breukelaar
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2010
Collatie: 127 pp. – ill.
ISBN: 978-90-8989-245-4
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Mini pâtisseries maison (Marabout/Hachette Livre, 2009)

1 opmerking:

Els zei

Ik ben nogal een patisseriemadame en bij elk reisje of uitje plan ik toch even een bezoekje in bij een chocolatier of patissier als het even kan. Zelf ben ik ook graag in de weer om taart en co op tafel te toveren. Maar wat zijn dômes?