dinsdag 28 juni 2011

Anna Decock - Lekker koken voor jezelf

Een halve ui, tomaat, paprika of pompelmoes zijn moeilijk te vinden in de winkels, vandaar dat singles baat hebben bij een kookboek dat daarmee rekening houdt. Alhoewel Lekker koken voor jezelf speciaal op maat van eenpersoonshuishoudens geschreven is, bevat het nog teveel recepten waarvoor je halve vruchten of groenten nodig hebt. Er wordt wel een verdienstelijke poging gedaan om de overschotten weg te werken met een aantal recepten voor sausjes, dips en lunchgerechten met restjes, maar door het ontbreken van een consequent doorgevoerd verwijzingssysteem van de recepten die restjes opleveren naar de recepten die die restjes wegwerken, blijft het voor de singlekoker behelpen. Nochtans hadden de auteur en de uitgever hun mosterd kunnen halen bij Karin Luiten die hiervoor in Alles uit de kast. Slim koken met vers en voorraad (Gottmer/Becht, 2008) een uitstekend estafettesysteem uitwerkte. In de plaats neemt Decock nu eens een nieuw recept op als tip bij een ander recept, verwijst ze dan weer naar een restjesrecept achteraan het boek, of negeert ze gewoonweg de resterende halve paprika, ui en courgette bij de Provençaalse maaltijdssoep met basilicum (p. 39) of de halve mango en citroen die je naast het bord gelakte zalm met mangosalsa (p. 106) liggen aan te staren.

Het hoofdstuk dat het mees expliciet de kaart trekt van de singlekoker is 'Toveren met soep' waarin Decock recepten voor drie basissoepen geeft (groene, oranjerode en witte) en daarbij enkele varianten verzint met die drie soepen als basis. Toch is ook dit hoofdstuk niet helemaal goed uitgewerkt. De recepten voor de basissoepen zijn leveren vier porties op. Die kunnen makkelijk per portie worden ingevroren, waardoor de variaties kunnen uitgaan van 1 portie. Dit kan makkelijk in een tip onder de recepten worden verwerkt. Toch kiest Decock ervoor om '1/4 basis' te nemen en de single nog maar eens op de realiteit van niet-aangepaste breukrecepten te wijzen.

De kwaliteit van de recepten zelf is overigens meer dan OK. De receptuur wordt overzichtelijk gepresenteerd en de gerechten zijn over het algemeen makkelijk te bereiden. De variatie is groot met voldoende aandacht voor de vegatarische single. Helaas lusten eenpersoonshuishoudens volgens de auteur blijkbaar geen dessertjes.

Het boek mist echter een consequente structuur. De eerste vier hoofdstukken focussen op een soort gerecht: salades, soepen en pasta. Vervolgens schakelt Decock met 'Alles in de wok' en 'Gezellig uit de oven' over op een indeling naar kooktechniek om daarna te focussen op de hoofdingrediënten vis & schaaldieren en vlees. De laatste twee hoofdstukjes presenteren 'restjesgerechten' waarnaar nu eens wel en dan weer niet wordt verwezen vanuit de andere recepten.

Dezelfde recepten met een consequent doorgevoerd concept vanuit het (emotionele) standpunt van de single had een veel beter boek kunnen opleveren dat het label 'singlekookboek' dubbel en dik verdiende. Nu is Lekker koken voor jezelf gewoon een aardige verzameling eenpersoonsrecepten die weliswaar inspiratie opleveren voor het eenpersoonshuishouden maar het probleem van de halve ui, tomaat, paprika of pompelmoes niet oplost.

[Edward Vanhoutte]



Titel: Lekker koken voor jezelf
Auteur: Anna Decock
Fotografie: iStockphoto, Frank Croes, Michel De Meyer
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2011
Collatie: 160 pp. – ill.
ISBN: 978-90-02-23988-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: