vrijdag 3 juni 2011

Marian Flint, Claudette Halkes en Annemarieke Piers - Zelf Geoogst. Supersimpel moestuinieren en superlekker koken

'Iedereen kan moestuinieren met de revolutionaire moestuinkistjes-methode'. Met deze assertieve binnenkomer positioneert Zelf geoogst zich meteen als een doe-boek voor iedereen die zin heeft in verse groenten uit eigen tuin maar niet meteen een hoog groene-vingergehalte demonstreert. Met wat (sinaasappel)kistjes uit het tuincentrum en wat potgrond kan je elk terras, balkon, voortuintje of miniem lapje grond omtoveren tot een groentetuin. Alles wat in de volle grond groeit, groeit ook in kistjes of potten is daarbij het adagium. Door de kistjes trapsgewijs te stapelen spaar je trouwens nog die ene cruciale centimeter meer uit en hoef je je bij het oogsten van je opbrengst niet te bukken.

Als je je materiaal bij elkaar hebt geharkt, kan je met de informatie en het stappenplan uit dit leuk vormgegeven boek al meteen aan de slag. Na enkele inleidende bladzijden over de methode van het kistjestuinieren en wat informatie over ongedierte, zaaien en oogsten, volgen specifieke teelt- en oogsttips over tuinkruiden, eetbare bloemen en acht populaire en makkelijk te kweken groenten: aardappel, courgette, radijs, sla, wortel, ui, bieten en sperziebonen.

Maar dit is niet zomaar een tuinboek. Het is ook een kookboek, en daar zorgen de ongeveer vijftig makkelijke recepten voor waarmee je, hopla, kleur en smaak vers uit de kistjes op tafel zet. Geen grote cuisine maar smakelijke en pure gerechtjes zoals geroosterde boontjes, bietencarpaccio, zoete wortelstrudel, courgettespaghetti of gepofte aardappel met guacamole en tortillachips. Bij elk recept staat netjes vermeld wat je zelf oogst, wat je uit je keukenkastje en wat je uit de winkel haalt. Per groentesoort worden er drie of vier recepten gegeven, en bij de eetbare bloemen en de tuinkruiden is dat meer. Die recepten worden aangevuld met thematisch gegroepeerde gerechten die over het boek verspreid staan: Spaanse hapjes, stevige kost voor helden en boeven, recepten uit de bergen, Italiaans lekkers en gerechten van de thuischinees.

De bedenkers van dit kistjestuinieren halen hun inspiratie natuurlijk bij de Amerikaanse beweging die square foot gardening promoot en ook met bakken op poten werkt. De auteurs refereren zelfs letterlijk aan die methode wanneer ze hun idee van guerilla-gardening uitleggen: bivakmuts op, zaadpistool in je holster en met een schep onder de arm midden in de nacht op weg gaan om een vierkante meter in het park met zaadbommen te beschieten of je guerillatuin in vakjes te verdelen en in elk vakje te planten of te zaaien wat je wil.

Niettemin is Zelf geoogst origineel genoeg uitgewerkt om van een nieuw concept te spreken dat een brede groep beginners of tuiniers op hun retour kan aanspreken. De teksten zijn bijzonder vlot en bijwijlen grappig geschreven. Volgens mij is dit ook een perfect boek voor leerkrachten van groene scholen of voor jonge ouders die kinderen vertrouwd willen maken met de herkomst van onze groenten. Zelf geoogst smaakt immers zoveel beter.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Zelf Geoogst. Supersimpel moestuinieren en superlekker koken
Auteur: Marian Flint, Claudette Halkes en Annemarieke Piers
Fotografie: Anna de Leeuw
Illustraties: Irene Hinderks
Uitgeverij: Uitgeverij Snor
Jaar: 2010
Collatie: 120 pp. – ill.
ISBN: 978-90-799-61-092
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: