donderdag 30 juni 2011

Laura Zavan - Lasagne

Als het op lasagne aankomt, ben ik een compulsief baasje. Zes goed aangedrukte lagen zullen het zijn en geen laag meer of minder. Op die manier krijg je heerlijk stevige maaltijdporties waarbij de bolognese- en bechamelsauzen een perfecte balans vormen met de hoeveelheid pasta. Laura Zavan heeft een andere kijk op de zaak en bouwt haar lasagnes op in drie lagen die losjes op elkaar liggen. Ze kan dat doen doordat ze de lasagna eerst voorkookt en dan gewoon nog doorwarmt en gratineert in de oven. Ik gaar echter mijn lasagnevellen in de sauzen en gratineer de lasagne daarna. Wellicht een minder traditionele manier van werken, maar wel minder bewerkelijk en, volgens mij, met een betere smaak en textuur. Tenzij je de gaartemperaturen en -tijden uit het oog verliest natuurlijk.

De Frans-Italiaanse culinair consulente en auteur Laura Zavan heeft al een aantal boeken op haar naam staan (bijvoorbeeld Risotto en Panna cotta) en is in Frankrijk voldoende bekend om haar eigen naam in de titel Les lasagnes de Laura te verwerken. Dat de oorspronkelijke titel het meervoud 'lasagnes' heeft, is niet zonder betekenis. In dit boekje presenteert Zavan namelijk een aantal originele interpretaties van het lasagne-concept. In een aantal recepten vervangt ze de klassieke lasagnevellen door crêpes voor een verfijnd effect. Daarnaast neemt ze ook recepten op voor canneloni gemaakt van lasagnevellen en gebruikt ze andere vormen van pasta (paccheri, lumaconi, macaroni, conchiglioni) in gegratineerde laagjesgerechten. Vandaar dat het enkelvoudige Lasagne een misleidende titel is voor deze vertaling.

Zoals bij elk boekje uit deze Becht-reeks, is de indeling overzichtelijk en thematisch. Een inleidend hoofdstuk doet ons enkele basisrecepten aan de hand voor lasagnevellen, crêpes, bechamelsaus, tomatensaus en ragù. We leren tevens hoe we de lasagnevellen moeten voorkoken en laten drogen. Dat de lasagnevellen daarbij het beste niet op elkaar liggen mag dan wel in de tekst staan, de bijhorende foto toont dan weer het tegenovergestelde. Overigens ben ik meer fan van een pastarecept dat op 200 g bloem 1 ei en 1 eiwit gebruikt en twee soeplepels warm water, wat een soepeler en lichter deeg oplevert dan dat van Zavan dat 1 ei per 100 g bloem neemt. In een volgend hoofdstuk worden enkele combinaties van de basisrecepten met enkele pure ingrediënten zoals ricotta, basilicum, rucola en parmaham voorgesteld. Daarna volgen dan de recepten voor de lasagnes met vlees, groenten en vis, om af te sluiten met enkele gegratineerde pasta's.

Boven de recepten staan steeds de voorbereidings- en de baktijden genoteerd, maar welke berekening hier achter schuilt is een groot raadsel. Waardeloos dus.

Maar de recepten zijn wel goed van kwaliteit en leveren verrassende pastaschotels op: lasagne met artisjokken en fontina, lasagne met saucijs en prei, lasagne met eend of konijn, of zwarte cannelloni met rode poon. Bella Italia meets la douce France.

[Edward Vanhoutte]



Titel: Lasagne
Auteur: Laura Zavan
Fotografie: Grégoire Kalt
Uitgeverij: Gottmer/Becht
Jaar: 2010
Collatie: 72 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1295-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Les lasagnes de Laura (Marabout, 2010)

Geen opmerkingen: