woensdag 1 juni 2011

Bill Granger - Bill's Basics. Ruim 100 favoriete recepten om altijd op terug te vallen

Kijken we even voorbij de Colgate-smile waarmee Bill Granger ons al jaren terroriseert in zijn kookprogramma's die wereldwijd worden uitgezonden, dan zien we dat deze Australische self-made man beslist een aardig potje kan koken. Tien jaar lang al vergast de ongekroonde koning van het royale ontbijt zijn lezers op kookboeken die een mix brengen van uiterst gestyleerde lifestyle-fotoreportages, foodfotografie en quasi nonchalante recepten. Een uitgekiend conceptenregie, en de typische australisch-aziatische mix van smaken en aroma's kenmerkt ook dit boek vol basisgerechten die nooit al te bewerkelijk zijn. Dat betekent tien hoofdstukken met tien recepten elk waaronder heel wat simpele varianten van klassiekers als coq au vin, Thaise rundvleessalade of tarte tatin. Soms geeft Granger zelfs de recepten voor de snelle en de trage methode waardoor de lezer alsnog de kans krijgt om all the way te gaan.

Natuurlijk opent het boek met ontbijtgerechten waarvoor Granger bekend staat. Dit betekent eieren en pannenkoeken maar ook ovengebakken havermoutpap en een fantastische Israëlische fry-up die onder de naam Shakshouka paprika, ei en platbrood combineert. Uit de oven serveert Granger allerlei taarten, gebakjes, koekjes en broden. In het soepenhoofdstuk gaat Granger pas echt de internationale tour op: Franse uiensoep, Aziatisch geïnspireerde maaltijdsoepen, laksa en rode bietensoep, bijvoorbeeld. Dezelfde internationale smaken vinden we in het hoofdstuk met salades waarbij vooral de recepten voor de dressings en vinaigrettes aardig meegenomen zijn. Met rijst-, pasta- en broodrecepten wil Granger dan weer onze koolhydraten aanvullen. Een correct recept voor saffraanrisotto met kreeft onthult wel iets vreemds: Granger werkt met kreeft die gekookt werd aangekocht omdat hij het niet aandurft om levende kreeften in kokend water te gooien. Beetje flauw maar alvast politiek correct, en daar gaat het bij deze marketingboy wellicht wel om.

In de delen 'Kip' en 'Vlees' vind ik wat bistrotgerechten die mij kunnen bekoren: gebraden kip met kastanjevulling, piepkuiken met piripiri, knapperige varkensbuik, steak, lamsschouder en gepaneerde lamskoteletten, bring it on. Dat hij hollandaisesaus met dragon en kervel promoveert tot bearnaisesaus zien we dan maar even door de vingers. Maar het moet niet te gek worden. Koks als Granger durven al eens een persoonlijke twist geven aan klassieke gerechten, en dat is best, maar van sommige recepten blijf je gewoon met je fikken af. Pot au feu met roséwijn? Nounou #doemaarniet.

De vegetariër en groenteneters vinden hun gading in de tien groentengerechtjes zoals hummus, kikkererwtenburgers en groentenlasagne. Granger sluit af met dessertjes waarvan zowat de helft even goed in het hoofdstuk 'Uit de oven' had kunnen staan, maar dan was het 10x10 concept naar de knoppen natuurlijk.

Dit is een op en top Bill Granger-boek met vereenvoudigde versies van klassieke gerechten uit de internationale scene. De fotografie is niet altijd even geslaagd, maar de recepten zijn verzorgd en gestructureerd. Een leuk basisboek met licht exotische recepten om binnen bereik te houden.

[Edward Vanhoutte]Titel: Bill's Basics. Ruim 100 favoriete recepten om altijd op terug te vallen
Auteur: Bill Granger
Fotografie: Mikkel Vang
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Jaar: 2010
Collatie: 256 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5956-371-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Bill's Basics (Quadrille Publishing Ltd., 2010)

Geen opmerkingen: