zondag 13 januari 2008

Johannes van Dam - dekleinejohannes

Net na het verschijnen van het magistrale boek Dedikkevandam die een bundeling was van zowat alles waarover de Nederlandse restaurantcriticus en levende culinaire encyclopedie Johannes van Dam de voorbije vijfentwintig jaar had geschreven, verscheen dit kleine broertje met drieëntwintig aanvullingen. Een echt erratum is het niet geworden, er staan geen lijsten in met drukfouten of verschillen tussen de herdrukken van dit werk. Toch kondigt de blurb op de achterflap aan dat een aantal onderwerpen uit Dedikkevandam worden aangevuld en dat een enkele verschrijving of misverstand wordt opgeruimd. Het is aan de lezer om uit te vlooien op welke delen van Dedikkevandam dit kleine boekje een correctie is.

De onderwerpen zijn zeer verscheiden en het lijkt er een beetje op dat dit boek de stukjes publiceert die de auteur wel voor het grotere werk had geschreven, maar die om de een of de andere reden zijn blijven liggen. Zo bijvoorbeeld het hoofdstukje over de pastinaak waarvan Van Dam toegeeft dat die ten onrecht ontbreekt in Dedikkevandam omdat hij er wel degelijk had over geschreven. Het gaat dus niet zozeer om een inhoudelijke aanvulling van Dedikke maar om een toevallige restfractie. Verder leuke stukjes over bergamot, cassoulet, erwtensoep, Pekingeend, rouille, vlierbloesem en wasabi om er maar enkele te noemen. Het lemma ‘Ei’ uit Dedikkevandam (p. 180) wordt hier aangevuld met een stuk over het pocheren van eieren waarin de truuk met het huishoudfolie wordt uitgelegd.

Dit is gewoon een prettig lezend boekje dat verderborduurt op het concept van zijn grotere broer. En op deze manier kan Van Dam nog wel enkele tientallen boekjes volpennen die misschien ooit worden gebundeld in een tweede Dikkevandam.

[Edward Vanhoutte]

Titel: dekleinejohannes
Auteur: Johannes van Dam
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Jaar: 2006
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 90-388-1453-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II


Geen opmerkingen: