maandag 14 januari 2008

Frank Fol - Feesten is gezond 2. Verrukkelijke gerechten van de groentekok/Heerlijke feestideeën boordevol groenten.

Frank Fol kan je moeilijk luiheid en een gebrek aan ondernemerszin verwijten. Met Feesten is gezond 2 publiceerde hij niet alleen een waardige opvolger voor Feesten is gezond uit 2006, het is tevens het derde boek van zijn hand dat in 2007 verscheen. De basis voor zoveel creativiteit en kookboekgeweld is de legumaise die Fol enkele jaren geleden ontwierp en die in 2007 een kleine doorbraak kende in de publicaties van de groentekok zelf. Deze gezonde groentesaus bestaat in verschillende smaakcombinaties, kan warm of koud worden gebruikt en is volgens Fol hét alternatief voor de klassieke mayonaise. Met slechts 15% vetstof in de vorm van koolzaadolie en een enorm arsenaal aan toepassingsmogelijkheden kan dat wel eens lukken maar de geheimhouding rond de receptuur zou wel eens in Fols nadeel kunnen spelen. Laat ons niet vergeten dat mayonaise een immens populair verkoopproduct is waarmee verschillende firma’s een goede omzet boeken niettegenstaande het recept voor mayonaise algemeen bekend is.

Fol doet er alles aan om de légumaises en de verwante producten als (zoete) pesto’s en tapenades in de markt te zetten door creatieve recepten te bedenken waarin ze een essentieel smaakelement vormen. In 2007 lanceerde hij bijvoorbeeld de Smaakbom die de Kokerello Innovatie Award 2007 in de wacht sleepte en die vooral op het jongere segment van de markt is gericht en de Wushi, een als sushi gepresenteerde wrap. Eerder bedacht hij al de meer geraffineerde Follade. Deze drie creaties zijn geregistreerde merken die de kookfilosofie van Frank Fol moeten uitdragen. Ze speelden eerder al een hoofdrol in het kinderkookboek Snoep-Goed en in het boek Smaken van het land dat focuste op vergeten groenten. In dit boek presenteert Fol zeven recepten voor Follades, drie voor Smaakbommen en één voor een Wushi. Maar er valt veel meer te ontdekken.

Voor dit boek creëerde Fol 47 recepten die hij net als in het eerste boek Feesten is gezond presenteert in tien feestmenu’s. De gerechten en de feesten, waarvoor heel wat BV’s uit de (Vlaamse) showbizz, infotainment en politiek worden opgevoerd, worden in beeld gebracht door de fotografen Kris Vlegels, Ivan Put en Marc Wauters. Willem Asaert schreef de begeleidende teksten en is meteen ook de meest gespotte gast op de feesten. Voor wie de bekende en minder of niet bekende gasten niet herkent, is er achteraan het boek een lijst toegevoegd met de namen van de feestgangers en de details van de locaties. Verder worden achteraan ook de geschonken wijnen kort besproken, is er een advertentie voor legumaise opgenomen en is er een index op ingrediënten./p>

De recepten zelf dragen 100% de fingerprint van Frank Fol. Evenwichtig opgebouwde smaakcombinaties met gevoel voor afwisselende texturen die een prettig mondgevoel creëren en met fruit en groenten in de hoofdrol. En ook hier weer komt Fols ondernemerszin goed uit de verf. Van de 47 recepten zijn er 30 die op zijn eigen producten zoals légumaises, tapenades en (zoete) pesto’s worden gebruikt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Feesten is gezond 2. Verrukkelijke gerechten van de groentekok/Heerlijke feestideeën boordevol groenten.
Auteur: Frank Fol & Willem Asaert
Fotografie: Kris Vlegels, Ivan Put & Marc Wauters
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2007
Collatie: 160 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-7272-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: