dinsdag 15 januari 2008

Winiefred Van Killegem & Stefaan Van Laere - Liefdesreceptjes van Winiefred

Winiefred van Killegem werd begin jaren negentig bekend met haar boek Aardappel-Oogappel waarin ze de aardappel onder andere inzette als schoonmaakmiddel. Als auteur van een tiental boeken over kruiden, groenten, aardappelen en confituur verkocht ze ondertussen al tienduizenden boeken en reist ze onvermoeibaar rond om voordrachten te geven en kruidenwandelingen te begeleiden. Daarnaast verzorgde ze als herboriste ook talrijke rubrieken op de Vlaamse radio en televisie. Voor dit mooie kleine boekje werkte ze samen met auteur en journalist Stefaan Van Laere die al aardig wat culinaire titels op zijn palmares heeft.

Liefdesreceptjes van Winiefred biedt een gereedschapskist voor het liefdesspel waarin wordt ingegaan op de functie, het gebruik en de geschiedenis van verschillende afrodisiaca met de nadruk op groenten, bloemen, fruit en kruiden. Als voorspel serveren de auteurs dertien receptjes voor aperitiefjes en hapjes. Negen gerechten vormen het hoofdstukje ‘Het culinaire orgasme van het hoofdgerecht’ en het naspel wordt ingezet met zeven desserts, twee recepten voor digestiefjes en twee afrondende toemaatjes. Voor wie uitgeput raakt van zoveel liefdesspel, heeft Winiefred aan het einde van het boek nog een recept voor een rustgevend voetbad in petto. Bij elk recept worden de opwekkende ingrediënten bondig door Winiefred becommentarieerd. Nu eens gaat ze dieper in op historische achtergronden, dan weer vertelt ze een leuke anekdote, maar ze licht vooral de stimulerende werking van het ingrediënt toe. Helemaal nieuw zijn deze besprekingen niet. Samen met enkele recepten verschenen ze al eerder in een van Van Killegems voegere publicaties. Tussen de recepten strooiden de auteurs een aardig weetje of een citaat van een beroemdheid.

Met zijn vierendertig recepten biedt dit boekje een mooie verzameling van thematisch goed gekozen recepten. Toch moet dit boekje het vooral hebben van zijn aardig concept, zijn goede uitwerking en zijn mooie boekverzorging. Door een consequent toegepast en goed gekozen gebruik van kleuren en de kunstige illustraties van Klaas Verplancke is dit boek een mooi geschenkideetje voor verliefde koppeltjes die beseffen dat de liefde ook door de maag gaat.

Dit is een alleraardigst boekje dat met een knipoog het afrodisiacum-thema behandelt. En wat de effectiviteit van de opgenomen recepten betreft, het is zoals de auteurs het zelf op een van de laatste bladzijden schrijven: “Belangrijk is ook het placebo-effect: als je erin gelooft heb je meer kans dat het werkt. Baat het niet, dan schaadt het niet.”

[Edward Vanhoutte]


Titel: Liefdesreceptjes van Winiefred
Auteur:
Winiefred Van Killegem & Stefaan Van Laere
Illustraties:
Klaas Verplancke
Uitgeverij:
Davidsfonds
Jaar:
2007
Collatie:
79 pp. – ill.
ISBN:
978-90-5826-489-3
Kwalitatieve beoordeling:
***
Moeilijkheidsgraad:
II

Geen opmerkingen: