woensdag 11 maart 2009

Loethe Olthuis - Spitsuurkoken. Gezond & Snel

‘Eerst water, de rest komt later’, gil ik mijn cursisten aan het begin van een kookworkshop altijd toe. Wie kokend water klaar heeft staan – met de waterkoker kan het nog vlugger – bespaart immers heel wat tijd in de keuken. Het vlees op kamertemperatuur brengen en groenten regelmatig en klein versnijden zijn andere tijdsbesparende tips. Maar het allerberlangrijkste is een goede organisatie en een vermogen om aan multitasking te doen. Wat sommigen dikwijls vergeten is dat verschillende potten en pannen tegelijkertijd op het fornuis kunnen en dat je bijvoorbeeld makkelijk groenten en vis stoomt boven kokende pasta. Wie overigens nog naar de winkel moet om een pak pasta te kopen is sneller af met zelfgemaakte pasta dat hooguit tien minuten bereidingstijd vergt en twee minuten kooktijd. Ook een goed gebruik van de oven bij het bereiden van de dagelijkse maaltijd kan soms letterlijk werk uit handen nemen.

Voor de werkende generatie met of zonder kinderen en met een druk sociaal leven dat zich voornamelijk buitenshuis afspeelt is het ’s avonds soms racen tegen de klok om een evenwichtige, lekkere en verse maaltijd op tafel te brengen. Versheid en variatie moeten het Wie op het werk een warme maaltijd kan krijgen en het geluk heeft dat de school van de kinderen over een warme keuken beschikt, heeft geluk. Maar in Nederland, en meer en meer ook in Vlaanderen, wordt de belangrijkste (warme) maaltijd ’s avonds verorberd. Dit opent natuurlijk een potentiële markt voor kookboekenmakers die van snel, slim en vers een concept maken.

In Spitsuurkoken. Snel & Gezond staan 113 snelle recepten die binnen de 15 à 30 minuten op tafel staan. Dergelijke prognoses zijn natuurlijk totaal onbetrouwbaar, want het hangt er maar van af wie de recepten uitvoert. Dat de auteur Loethe Olthuis dit weet te klaren binnen de door haar voorziene tijd wil ik best geloven. Als freelance journaliste met anderhalve voltijdse job, een man (die blijkbaar niet in de keuken staat), een druk sociaal leven en een enorme tuin en moestuin kent ze het fenomeen ‘spitsuurkoken’ als geen ander, maar ze is dan ook een geoefende foodie. Dat blijkt onder andere uit de handige dit niet? dat wel!-lijst die vooraan het boek staat. Daarin worden voor een vijftigtal ingrediënten of producten ‘vervangingen’ gesuggereerd die je uit de nood kunnen helpen als je iets vergeten bent te kopen.

De recepten worden onderverdeeld in zes hoofstukken: voorgerechten en salades, soepen, hoofdgerechten, uit de oven, hapjes, snacks en bijgerechten en zoetjes & toetjes. Bij elk recept wordt vermeld of het om een voor- of bijgerecht, een hoofdgerecht, een hapje of snack, een saus of een nagerecht gaat en voor hoeveel personen er werd gerekend. Vervolgens krijgt de lezer een prognose van de bereidingstijden, inclusief rust- en oventijden. De recepten werken met beperkte ingrediëntenlijsten die kant-en-klaar niet schuwen. De instructies bij de voorbereiding en de bereiding worden stap-voor-stap en beknopt verwoord, wat het praktische karakter van dit boek in de verf zet. Ook bij het doornemen van een recept valt er immers geen tijd te verliezen. Tips bij en variaties op de recepten zorgen voor een rijkere inhoud dan de optelsom van alle recepten. Van ongeveer en derde van het aantal gerechten is ook een foto van Bert Strootman opgenomen. Onderaan elk recept staat er een checklist waarbij bepaalde categorieën al dan niet zijn aangevinkt. Daarvan wordt gebruik gemaakt in de index waarin de recepten binnen een bepaalde categorie alfabetisch worden gerangschikt op naam. De categorieën zijn ‘geschikt voor kinderen’, ‘geschikt voor etentjes’, ‘goed vooraf te bereiden’, ‘vegetarisch’, ‘vis’, ‘turbo’ en ‘lente’, ‘zomer’, ‘herfst’ of ‘winter’. Van alle categorieën, behalve de eerste, zie ik het praktische nut wel in. Voorschrijven wat al dan niet geschikt is voor kinderen staat gelijk als het preken van een self-fulfilling prophecy. Kinderen lusten heus wel geroosterde forel met basilicum en olijven, en waarom zouden ze wel geroosterde karbonades met citroen, honing en tijm lusten, maar geen geroosterde lamsbiefstukjes met kruidige coucoussalade? Deze categorie had Olthius gerust achterwege kunnen laten, en dat is meteen ook mijn enige kritiek op dit boek.

Met dit boek zou je haast wensen dat het dagelijkse spitsuur langer duurt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Spitsuurkoken. Gezond & Snel
Auteur: Loethe Olthuis
Fotografie: Bert Strootman
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2008
Collatie: 168 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5897-867-7
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

Anoniem zei

Betrouwbare en duidelijke recensie! Ik heb het boek en ben er erg tevreden over. Maar ik was gisteren wel blij dat ik - die wel een ei kan bakken maar nooit 'chef' zal worden - genoeg tijd had genomen en het geen spitsuur was. Toegegeven: er zat een ook voor- en nagerecht aan de maaltijd vast maar alleen het Spitsuurkoken-recept nam ook meer tijd in beslag dan in het boek aangegeven, Is misschien ook oefening maar afgezien daarvan is het een meer dan bruikbaar boek.