donderdag 17 september 2009

Bert Van Zuilekom - Bierscheurkalender 2010

Elke Belg doet er wat meewarig over als een Nederlander het woord neemt wanneer het over bier gaat. Nochtans worden er in Nederland best wel lekkere biertjes gebrouwen, en onder biekenners is al langer bekend dat Heineken bij blinde pilsproeverijen steevast bij de top-drie eindigt. Net zoals in België groeit de populariteit van de kleine brouwerijen in Nederland met hun speciaal- en streekbieren naarmate de grote brouwerijen zich mondialer gaan organiseren. Een televisieprogramma zoals Tournée Générale met bijhorend boek en de publicatie van enkele opgemerkte bierboeken de laatste jaren waarin de zythologische rijkdom van België centraal staat, bewijzen dit. Hoe het in Nederland gesteld is met de plaatselijke brouwerijen is minder duidelijk. Alhoewel er op de webpagina’s van Pint, de grootste biervereniging van Nederland, heel wat informatie te vinden is, ontbreekt toch een inventaris zoals All Belgian Beers – Les Bières Belges – Alle Belgische Bieren (Stichting Kunstboek, 2008).

Journalist en bierliefhebber Bert van Zuilekom zou de geschikte samensteller zijn van een overzicht van de bieren die in Nederland gebrouwen worden. In het verleden publiceerde hij al de Bieralmanak (Spectrum, 2007), waarin hij verslag doet van een proeverij van honderdtwintig Nederlandse bieren en het boek Legendarische bierverhalen (Spectrum, 2007) met verhalen en anekdotes over belangrijke personen en gebeurtenissen in de geschiedenis van het bier. Sinds 2007 stelt hij ook jaarlijks de bierscheurkalender samen.

De Bierscheurkalender 2010 ligt ruim op tijd in de winkelrekken voor het nieuwe jaar. Zoals het scheurkalenderconcept voorschrijft, bestaat die uit informatieve weetjes, lollige anekdotes, grappen en feitelijke data die dag na dag afgescheurd en gelezen kunnen worden. Wie wat moeite doet, vindt thematische lijnen terug in de verschillende stukjes die een inzicht bieden hoe een dergelijke kalender wordt samengesteld. Van Zuilekom heeft rond een bepaalde brouwerij of een bepaald bier informatie verzameld die hij dan weer verschrijft in korte tekstjes die op apart kalenderblaadjes terechtkomen. Zo kom je op zondag 29 augustus bijvoorbeeld te weten dat de Brugse brouwerij De Halve Maan, die het succesbier Brugse Zot op de markt bracht, Turnhoutse hobbybrouwers onder druk zette om een andere naam te kiezen voor hun Schuppe Zot Tripel 2008. Op donderdag 2 september lezen we dan weer dat diezelfde Brugse brouwerij een bokversie van hun Brugse Zot op de markt brengt om de Nederlandse en Duitse markt te veroveren. Op maandag 8 maart vernemen we dat de Brugse brouwer er bovendien in slaagde om de Straffe Hendrik weer in huis te krijgen en er opnieuw een blonde tripel van 9% van heeft gemaakt volgens het originele recept van zijn moeder. Op zaterdag 30 januari vergast de bierscheurkalender ons op een identikit van dit straffe bier met een beschrijving van de smaak, de kleur, de kraag, het aroma en de afdronk, een aanduiding van het alcoholpercentage en nog een woordje extra uitleg. Elke zaterdag presenteert Van Zuilekom een ander biertje volgens een dergelijke beschrijving.

De Bierscheurkalender 2010 is een aardig alternatief voor wie de uitdetijdse traditionele scheurkalenders beu is of voor wie een mondje wil meepraten over bier in het algemeen. Voor de doorwinterde zytholoog is het echter een aardigheidje waarin weinig nieuws te ontdekken valt. Voor het grotere publiek dat geïnteresseerd is in bier levert het een jaar lang elke dag leuke bierweetjes op die de dagdagelijkse gesprekken zeker zullen stofferen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Bierscheurkalender 2010
Auteur: Bert Van Zuilekom
Uitgeverij: Het Spectrum / Unieboek uitgeverij
Jaar: 2009
Collatie: 365 pp.
ISBN: 978-90-475-0556-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: