woensdag 16 september 2009

Pieter Feller - Matser en opa en het knotsgekke boterhammenboek

Matser en opa kunnen het best met elkaar vinden. Na school en tijdens de vakanties verteoven ze dan ook steevast in elkaars gezelschap. En dan filosoferen ze wat af over smaken die verschillen, over de oorspronkelijke betekenis van de woorden ‘boterham’ en ‘sandwich’ en over jong zijn. Of ze gaan samen voetballen, maken samen een vlieger en ze kokerellen er op los. En omdat ze beiden gek zijn van botherhammen, vormen die meestal het hoofdingrediënt.

Voor dit (voor)leesboekje voor kinderen vanaf een jaar of 8, schreef kinderboekenschrijver Pieter Feller elf verhaaltjes over Matser en zijn opa. De lengte van de stukjes variëren van anderhalf tot vijf pagina’s en sluiten perfect aan bij het thema van de Nederlandse kinderboekenweek ‘Aan tafel – eten en snoepen in kinderboeken’. Daarom ook dat dit boekje, dat in 2004 zijn eerste druk kende, opnieuw wordt uitgegeven. Het boekje is meteen ook genomineerd voor de Nederlandse kinderjury 2010.

In dit knotsgekke boterhammenboek staan niet alleen verhaaltjes over wat Matser en opa met elkaar uitspoken en tegen elkaar te vertellen hebben, er staan ook tweeëndertig makkelijke boterhamgerechten in een ander lettertype. Er is onder andere een basisrecept voor wit of bruin brood, recepten voor boterhammen met vreemd beleg zoals pindakaas, banaan en mayonaise, creatieve ideetjes die je boterham omtoveren in een voetbal, gezichtjes, een hartje of een vlieger, suggesties voor een broodmaaltijd met broodpizza, tosti of Welsh rarebit, en zoete lekkernijen zoals wentelteefjes en broodpudding. Van alle recepten is het ‘groeibroodje’ mijn absolute favoriet: pak van alle vleeswaren die je in huis hebt een plakje, leg dat in zoveel mogelijk laagjes op een boterham en dek af met een plak roggebrood.

Het boek is volledig geïllustreerd door Natascha Stenvert. De stijl en de kleuren van de tekeningen herinneren me aan het allereerste kookboek dat ik als kind in handen kreeg, en dat was geen onprettige ervaring. Over Matser en zijn opa publiceerden Feller en Stenvert ook al de boekjes Matser en opa en het knotsgekke voetbalboek (2004) en Matser en opa – de leukste opa (2007).

Matser en opa en het knotsgekke boterhammenboek is een leuk, klein boekje dat perfect in kinderhandjes past en kan dienen als leesboek, voorleesboek en kookboek. De teksten, illustraties, verhaaltjes en recepten vormen één mooi geheel dat door de lezertjes zelf kan worden aangevuld met hun eigen boterhamrecepten op de daartoe voorziene bladzijden. Een mooi kadootje om in de boterhammendoos van je kinderen te stoppen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Matser en opa en het knotsgekke boterhammenboek
Auteur: Pieter Feller
Illustraties: Natascha Stenvert
Uitgeverij: Moon / Dutch Media Uitgevers
Jaar: 2009
Collatie: 96 pp.
ISBN: 978-90-488-0211-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Geen opmerkingen: