maandag 28 september 2009

Marleen Van Gaver - Budgetkoken. Lekker gezond & goedkoop koken

Hoeveel kost een doordeweekse maaltijd? Dat is een vraag waar slechts weinigen een duidelijk antwoord op kunnen formuleren. Veel hangt natuurlijk af van wat de pot schaft, welke ingrediënten er worden aangekocht en wat de grootte van de porties is. Maar laten we eens uitgaan van een gezonde Vlaamse maaltijd zoals bloemkool met witte saus, gekookte aardappelen en een kotelet. Voor anderhalve euro koop je een bloemkool, een kilogram aardappelen heb je voor € 1 en de prijs van varkenskoteletten draait rond de € 7,5 per kilo -- we hebben ongeveer 175 g vlees per persoon nodig. Voor de witte saus gebruiken we nog een half litertje melk, twee eetlepels boter en twee eetlepels bloem. Samen kost dit ongeveer € 0,35. Deze stevige maaltijd voor vier volwassen personen kost dan ongeveer € 8, of € 2 per persoon. Wie een dergelijke doordeweekse maaltijd klaarmaakt, kookt zonder het te weten al budgetvriendelijk.

In het handige kookboekje Budgetkoken. Lekker gezond & goedkoop koken bundelde Marleen Van Gaver eenennegentig gerechten die maximaal € 2,5 per portie kosten en berekende ze per recept de kostprijs voor een maaltijd voor vier personen. Hoe Van Gaver die prijs berekende, legt ze uit in de inleiding bij dit boekje. Zo werd er steeds gekozen voor huismerken van supermarkten of voor de goedkoopste merkproducten. De gehanteerde prijzen voor groenten, fruit, vlees, vis en zuivel zijn dan weer gemiddelde prijzen. Wie de berekeningen wil controleren of wil variëren op de recepten en daarbij het budget onder controle wil houden, kan dat aan de hand van de lijst met richtprijzen voor de ingrediënten die in het boek worden gebruikt. Verder geeft Van Gaver in de inleiding ook nog een resem tips om budgetvriendelijk te koken. Op één na, ben ik het met alle tips eens. Het advies om één keer per week boodschappen te doen omdat de verleiding te groot is om producten mee te brengen die je niet echt nodig hebt als je meerdere keren naar de winkel gaat, lijkt me fout en is gebaseerd op de premisse dat je bij elk supermarktbezoek onvermijdelijke het risico loopt om onnodige producten te kopen. Of dat werkelijk zo is, hangt in grote mate af van de psychologie van de koper. Rationeel gezien is het economischer om op basis van wat je in huis hebt bijna dagelijks aanvullende aankopen te doen. Op die manier zijn de aankopen beheersbaarder en garandeert de beperkte aanvoer van verse producten een minimale opstapeling van overschotten.

De grote variatie aan recepten in dit boek zijn ingedeeld in tien hoofdstukken: lunchgerechten, soepen, salades, quiches en pizza’s, lekker Belgisch, gevuld, in de oven, in 1 pan, rijst en pasta. Er is geen hoofdstuk met desserten opgenomen. De recepten zijn berekend voor vier personen en bij elk recept staat een prijsindicatie vermeld. Achteraan het boek staat een register per prijscategorie zodat het samenstellen van een menu met een beperkt budget mogelijk wordt. De receptuur bestaat uit een ingrediëntenlijst en een stapsgewijze bereidingswijze die niet altijd even volledig is. Bij de runderstoofvlees met wortelen, bijvoorbeeld, zijn de tomatenpuree, de gehakte peterselie, de tijm en de cayennepeper nergens in de bereidingswijze te bespeuren en is het onduidelijk in welke vloeistof (water, bier, bouillon?) het stoofvlees twee uren moet sudderen. De receptuur voor hetzelfde gerecht op de site van Budgetkoken lost dit gedeeltelijk op, maar ook daar is er geen sprake van toevoeging van enige vloeistof.

Over het algemeen lijken de berekeningen te kloppen en kan je met behulp van dit boekje inderdaad lekker gezond en goedkoop koken onder de € 2,50 per persoon. Wie verschillende gerechten gaat combineren tot een menu, moet natuurlijk dieper in de buidel tasten. Wie aan de recepten uit dit boekje niet genoeg heeft, vindt op de site van Budgetkoken een veelvoud aan gerechten met dezelfde prijszetting.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Budgetkoken. Lekker gezond & goedkoop koken
Auteur: Marleen Van Gaver
Fotografie: iStock
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2009
Collatie: 160 pp.
ISBN: 978-90-02-23519-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

Els zei

Het boekje ziet er ook heel leuk uit! Zo een klein handig formaat, voor een billijk prijsje.