maandag 14 september 2009

Tine Harleman - Traktaties grappig & gezond

Weken vooraf kijken kinderen al uit naar die ene dag waarop ze met een kroontje op het hoofd en een mand vol lekkers de klas mogen binnenstappen en vanop hun mooi versierde stoel het middelpunt van alle belangstelling zijn of al hun vriendjes mogen uitnodigen op hun eigen verjaardagsfeestje. Natuurlijk horen daar ook traktaties bij die, of ze nu gekocht of zelf gemaakt zijn, mooi worden gepresenteerd in een mand, in zakjes die dichtgebonden zijn met kleurige strikjes of in een zelfversierde doos. Maar toch kan het nog mooier en beter, en dat bewijst dit leuke boekje.

In Traktaties gezond & lekker geeft Tine Harleman drieëndertig voorbeelden van hoe je gezonde traktaties leuk kan verpakken zodat de kinderen na het verorberen van het lekkers nog iets overhouden om mee naar huis te nemen. Van een Danoontje maakt ze bijvoorbeeld een beertj, een feestelijk hoedje of kakelende kippen, doosjes smarties of rozijntjes worden omgetoverd in een toffe taart, feestvarkens of verhuisdoosjes, en mandarijntjes worden visjes, spelende poezen of leeuwen. Al wat je nodg hebt, is wat tijd, wat knutselmateriaal, dit boekje en de sjablonen die achterin het boekje zijn afgedrukt.

Met dit boekje is Tine Harleman niet aan haar proefstuk toe. Eerder schreef ze al in dezelfde sfeer de boekjes Knutselen voor kinderfeestjes (Forte Uitgevers, 2003) Kindertraktaties (Forte Uitgevers, 2003), Kindertraktaties knutselen (Forte Uitgevers, 2004) en De kindertraktatiegids (Forte Uitgevers, 2005) die gebundeld werden in Kindertraktatie Omnibus (Forte Uitgevers, 2006). Daarnaast publiceerde ze nog een aantal kinderknutselboekjes waarin ze steeds weer met nieuwe knutselideetjes op de proppen komt die relatief makkelijk en snel te maken zijn. Met haar ervaring als leerkracht in de basisschool weet ze perfect wat werkt en wat niet en wat haalbaar is.

Dit boekje is leuk vormgegeven en de instructies zijn duidelijk en helder. De foto’s van de afgewerkte traktaties tonen meteen wat het eindresultaat is en de sjablonen achterin het boek zijn op ware grote afgedrukt en maken het werk natuurlijk een stuk makkelijker. In dit boek vind je echter geen recepten voor het bereiden van traktaties zoals wel het geval is in het boek Kindertraktaties van Guusanke Vogt (Het Spectrum 2002). Dit is een knutselboekje dat op een originele manier aandacht vraagt voor de gezondere trakteeropties en tonnen inspiratie biedt voor ouders, kleuterleid(s)ters, leerkrachten van de basisschool en begeleid(s)ers van kinderknutselateliers en jeugdbewegingen. Met wat begeleiding en voorbereiding zijn de knutselwerkjes ook door kinderen te maken. Kortom, Een leuk werkboekje voor wie een apart tintje wil geven aan de verjaardag van de jonge spruit… en er wat tijd voor over heeft om het een en het ander in elkaar te knutselen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Traktaties grappig & gezond
Auteur: Tine Harleman
Fotografie: Gerhard Witteveen
Uitgeverij: Cantecleer / Tirion Uitgevers
Jaar: 2009
Collatie: 80 pp.
ISBN: 978-90-213-3841-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: