dinsdag 22 september 2009

Els Goethals - Lekker & licht 6. Hapjes en tapas

In vier jaar tijd verschenen er al zes delen in de reeks Lekker & licht. De reeks werd in 2005 oorspronkelijk opgezet door Francine Vermeiren, het brein achter de Bodystyling vermageringscenctra. Vermeiren kwam na twee liposucties en jarenlang vermageringspillen slikken met zware nierproblemen in het ziekenhuis terecht waar ze besefte dat het hoog tijd was voor verandering. Ze volgde een cursus in Zwitserland, nam een vermageringscentrum over en richtte Bodystyling op. De filosofie van Bodystyling is simpel: gezond eten, lichaamsbeweging en zeer goede begeleiding. Met de reeks Lekker & licht pakte Vermeiren het hoofdstuk ‘gezond eten’ aan en creëerde ze een visitekaartje voor Bodystyling. Vanaf deel vier in de reeks verdween de naam Bodystyling uit het colofon. Geleidelijk aan nam Els Goethals, die van bij het begin de foodstyling voor haar rekening nam, de pen van Vermeiren over. Met dit zesde deel is de volledige overname van de reeks gebeurd en is er geen enkele sprake meer van Vermeiren noch van Bodystyling.

In dit zesde deel wordt het thema 'Hapjes & tapas' aangesneden met precies zestig recepten. Er zijn hapjes en tapas met vlees, met gevogelte, met schelp- en schaaldieren, met vis, vegetarisch en zoete en van elke categorie worden er tien recepten in het boek opgenomen. Boven elk recept staat er aangegeven of het om een warm, een lauw of een koud hapje gaat, en onder de titel wordt de energiewaarde per hapje vermeld wat handig is voor wie kilocalorieën aan het tellen is. De recepten zijn doorgaans voor vier of acht stuks berekend en variëren van makkelijk tot matig moeilijk. Sabayon kloppen voor de rivierkreeftjes met spinaziesabayon moet de moeilijkste handeling uit het boek zijn, en dat valt al bij al wel mee. In dit boek worden er slechts eenvoudige kookhandelingen gevraagd en zijn de combinaties van de verschillende ingrediënten het belangrijkst. De recepten gaan uit van gebruiksklare ingrediënten zoals bijvoorbeeld gekookte kreeft of rivierkreeftstaartjes of gerookte tofoe of kipfilet. In de ingrediëntenlijst zijn alle kruiden al gesneden waar nodig, is het citroensap geperst en de sinaasappelschil geraspt. Dit levert een efficiënte receptuur op. Dat daarbij soms voorbij wordt gegaan aan de basishandelingen van het koken, mag geen bezwaar heten en is een evident gevolg van het boekconcept.

De heldere en beknopte receptuur is overigens illustratief bij de mooie foodfotografie van Luk Thys – niet andersom. De foto’s trekken meteen de aandacht en pas in tweede instantie dwalen de ogen af naar de receptuur die op een rustige bladspiegel met veel witruimte in een zeer leesbaar lettertype is afgedrukt. Achteraan het boek vult Goethals een twintigal pagina’s met omkaderende informatie voor lijnbewuste mensen. Een beknopte lijst met energiewaarden, uitleg bij de actieve voedingsdriehoek en een korte bespreking van de verschillende soorten gerechten en hoofdingrediënten moeten een beter inzicht bieden in hoe je een gezonde en evenwichtige maaltijd samenstelt.

Over de variate van de opgenomen recepten kunnen we kort zijn. De zes categorieën bestrijken het klassieke productenaanbod en de tien recepten binnen elke categorie zijn voldoende origineel en vormen samen een mooie collectie hapjes en tapas waarbij de smaak en het genieten je even doen vergeten dat je op de kilootjes let.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Lekker & licht 6. Hapjes en tapas
Auteur: Els Goethals
Fotografie: Luk Thys
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 160 pp.
ISBN: 978-90-209-8435-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: