dinsdag 11 januari 2011

Jamie Oliver - Jamie in 30 minuten

Een groot deel van de vrouwelijke bevolking ziet het wel zitten om Jamie Oliver elke dag op hun tafel te zetten. Tenzij ze Jools heten en de moeder van Olivers kinderen zijn, moeten ze zich echter tevreden stellen met de recepten van de pukkah chef die met een finale drizzle olijfolie zowat elk snel geïmproviseerd gerecht een afgewerkte maar rustieke toets geeft. In tegenstelling tot de meeste van de recepten uit zijn vorige boeken zijn die uit Jamie in 30 minuten strak georchestreerd en gechoreografeerd. Er is amper ruimte voor improvisatie en wie niet kan multitasken in de keuken is eraan voor de moeite.

Met zijn elfde boek richt Oliver zicht tot de tweeverdiener die na een drukke dag op het werk in een half uur tijd een verse en lekkere maaltijd op tafel moet weten te toveren. Hoewel de titel van het boek suggereert dat dit in een wip en een draai geklaard is, moet hierbij toch enig voorbehoud worden gemaakt: enkel met een perfecte organisatie, een strakke timing en veel oefening zijn de vijftig maaltijden uit dit boek binnen dit tijdsbestek te bereiden. Met andere woorden Jamie in 30 minuten is een kookboek voor werkpaarden.

In zijn gekende stijl die sowieso beter bekt in het Engels, bragt Oliver dat hij in dit boek een complete nieuwe manier van koken introduceert. In werkelijkheid gaat het gewoon om een gecoördineerde en efficiënte manier van koken die rekening houdt met de voorbereiding, de kook- en bereidingstijden van de verschillende onderdelen uit de menu, en de algemene organisatie in de keuken. Dit wordt consequent vertaald in een receptuur die alleen chronologisch en in een kwik tempo kan worden uitgevoerd. Wie het niet zo nauw neemt met de receptuur komt onvermijdelijk in de problemen. Wie de menu's uit dit boek enkele keren klaarmaakt, ontdekt hopelijk de logica van het koken en gaat die ook spontaan gaan toepassen, dat is althans de doelstelling van het boek. Hier en daar toont Oliver wat tips, truuks en shortcuts die het tempo nog wat kunnen opdrijven. Een licht ontgoochelend aantal technieken wordt online verduidelijkt d.m.v. een filmpje op http://www.jamieoliver.com/30MM.

De menu's dragen de onvervalste Jamie Oliver signatuur met Britse, Italiaanse en Aziatische invloeden en een rustieke presentatie: pasta's, risotto's, curry's, gegrild vlees, vis en groenten, snelle toetjes en eenpansmaaltijden - de Jamie Oliver toets is nooit ver weg.

Met een goed uitgeruste keuken, een goede voorbereiding, een talent voor multitasking, een strikte uitvoering van de receptuur en een grote portie moed lukt het na enkele keren oefenen beslist om Jamie in 30 minuten op tafel te brengen. Hoe lang de opkuis achteraf duurt, wordt wel nergens in het boek vermeld.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Jamie in 30 minuten
Auteur: Jamie Oliver
Fotografie: David Loftus
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Jaar: 2010
Collatie: 288 pp. – ill.
ISBN: 978-90-215-4924-8
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Jamie's 30 Minute Meals (Penguin Books, 2010)

Geen opmerkingen: