Some guys have all the luck. Neem nu Rick Stein. In opdracht van de BBC reist hij de wereld af op zoek naar het verhaal achter een lokale keuken. Naast een tv-serie, verschijnt er ook telkens een boekuitgave. Dit keer was het Oosten aan de beurt in Rick Stein ontdekt de Oriënt. De ondertitel van het boek – 150 recepten met de smaken van het verre Oosten – wekt in dit opzicht misschien de verkeerde indruk; in dit kookboek maakt Stein geen Oosterse gerechten klaar. Door de geheimen van de Oosterse keuken te ontrafelen en te registreren, neemt Stein hier meer de rol van archivaris op zich.
De onderlinge hoofdstukken volgen zijn reizen. De keukens van landen als Cambodja, Vietnam, Thailand, Maleisië, Bali, Sri Lanka en Bangladesh worden in zeven hoofdstukken aangedaan. Vervolgens worden basisrecepten en de ingrediëntenlijsten daarvan opgenomen. Bij dat laatste aspect is vooral de verklaring van ingrediënten belangrijk. Immers, er komen enorm veel onbekende ingrediënten voor; dat ongemak wordt opgevangen door achteraan in het boek een katern met basisingrediënten op te nemen. Dat er op het einde van het boek ook plaats is voor basisrecepten, tips voor handig keukengerei en adressen, maakt het boek tot een gemakkelijk te ontsluiten object.
Per hoofdstuk word je kort ingeleid op het land in kwestie, elk gerecht – inclusief originele benaming – wordt gevolgd door diens geschiedenis. Daarna is het de beurt aan Stein zelf; hij vertelt in geuren en kleuren waar het recept vandaan komt en hoe hij het zelf heeft ‘ontdekt’. Werd het geserveerd in een authentiek familierestaurant of vond hij het bij de marktkramers op straat?
Het grootste pluspunt van Rick Stein ontdekt de Oriënt is de vastberadenheid van Stein zelf. Immers: hij doet geen toegevingen. Pikante smaken worden er namelijk niet geschuwd: naast chili gebruikt hij bijvoorbeeld vispasta gemaakt van gefermenteerde (= rotte) riviervis (= prahoc) die toch wel redelijk hard afsmaakt voor een Westerling. Het afhaaleten van restaurant De Lange Muur blijkt in de meeste gevallen al exotisch genoeg. En lekker snel. Als Westerling brengen we als voornaamste bezwaar tegen het echte Oosterse eten in dat het net veel werk vraagt om kruidenpasta’s zelf te bereiden. Maar met de gezonde portie goede wil, een noest doorzettingsvermogen en een toko in je buurt, kan je via dit boek wél authentiek Oriëntaals koken.
Zowel op tv als in dit boek, komt Stein zeer goed over, als kok, maar ook als mens; zijn naïeve verwondering is aandoenlijk. Daarnaast zijn de boeiende culinaire anekdotes bijzonder kleurrijk vormgeven.
In Rick Stein ontdekt de Oriënt laat de auteur de smaak op de toegankelijkheid primeren en dat is de enige juiste beslissing voor een kwalitatief uitheems kookboek. Dat Stein bijzonder vlot gebekt is maakt het een bijzondere ontdekkingstocht doorheen het Oosten. Maar wanneer mag ik eens met hem mee?
[Femke Vandevelde]
Titel: Rick Stein ontdekt de Oriënt. 150 recepten met de smaken van het verre Oosten.
Auteur: Rick Stein
Fotografie: James Murphy
Uitgeverij: Kosmos
Jaar: 2010
Collatie: 319 pp. – ill.
ISBN: 978-90-2154-831-9
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Rick Stein’s Far Eastern Odyssey
Geen opmerkingen:
Een reactie posten