woensdag 12 januari 2011

Wim Opbrouck - In de keuken

Ik herinner me nog haarschep de dinsdagavonden waarop ik me in de zetel nestelde voor een aflevering van het Canvasprogramma ‘In de keuken’. Naar dit programma is een boek gemaakt met gelijknamige titel. Maar eerst nog even terug de gezellige dinsdagavonden: het tv-programma bestond uit een interview met een ‘topchef’ die twee van zijn typerende recepten neerschreef. In iedere aflevering namen twee bekende Vlamingen met culinaire aspiraties elk een van die gerechten voor hun rekening. De ene keer al met iets meer succes dan de andere. Ik denk aan Mich Walschaerts van Kommil Foo die de meringues van David Martin liet aanbakken. Daarbij werd hij gemoedelijk op de schouder geklopt door Wim Opbrouck. Waarop die concludeerde dat het zelfs voor gewone stervelingen mogelijk is om in de keuken ‘enig’ resultaat te boeken. Wel jammer dat Opbrouck hiermee voorbij gaat aan wat gerechten tot echte ‘topgerechtjes’ maakt. Het creëren van een gerecht is volgens mij stukken genialer dan andermans gerecht naar eigen vermogen nabootsen. Maar dat het programma heel wat kijkers kon bekoren, en dat hebben ze bij Canvas goed geweten. Ook Borgerhoff & Lamberigts sprong op de kar – weliswaar met de boekversie.

Als boek is In de keuken teruggebracht tot de essentie: geen bekende Vlamingen die worstelen met eten. Zo vind je er louter interviews met en 20 recepten van de beste chefs van België.

Zoveel chefs er in het boek aan bod geportretteerd worden, zoveel stijlen van gastronomie benutten de recepten. Van oeroude Escoffier stijl (Guy Van Cauteren – chef van ‘t Laurierblad), over klassiek met een moderne twist (Geert van Hecke – chef van De Karmeliet) en uitgepuurde brasseriekeuken (David Martin – chef van La Paix) tot moderne moleculaire keuken (Gert de Mangeleer – chef van Hertog Jan). Ook Italiaanse en Griekse gerechten ontbreken niet. De oerdegelijke gerechten bewijzen waarom hun makers precies ‘topchefs’ zijn. Overigens is de receptuur glashelder beschreven. Zo bevat ieder gerecht een korte nota over de presentatie, zodat elke amateurkok zich vervolgens kan wagen aan de gerechten.

Verder is het boek enorm mooi vormgegeven; Wim Opbrouck heeft het boek van schetsmatige tekeningen voorzien. Dit doet denken aan de kladtekeningen die chefs bijvoorbeeld maken wanneer ze voor het eerst hun gerecht op papier proberen te zetten, en ter afleiding even een keukenvoorwerp kriebelen.

Belangrijker dan de recepten, die trouwens gratis te vinden zijn op de site van de Canvas, zijn de interviews. Uit die interviews komt steevast naar voren hoe gepassioneerd iedere chef over koken praat. Zo bevlogen dat het bijna een cliché wordt: de harde arbeid, de stress en het bescheiden loon dat ze hiervoor opstrijken, al deze aspecten worden onder tafel geveegd als deze chefs het hebben over hun liefde voor het koken. Ontroerend.

Om deze reden zou ik In de keuken ook willen aanraden: de ziel van de belangrijkste culinaire grootmeesters wordt erin blootgelegd. Het hoeft niet altijd het gratuite food for the soul te zijn, soms is soul voor food genoeg.

[Femke Vandevelde]


Titel: In de keuken
Auteur: Wim Opbrouck
Tekeningen: Wim Opbrouck
Fotografie: Luk Thys
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
Jaar: 2010
Collatie: 199 pp. – ill.
ISBN: 978-90-8931-119-1
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: