Er is geen beter Nederlands woord dat het verwachtingspatroon van zintuiglijk genot en wellust zo sterk samenbalt in twee lettergrepen dan 'goesting'. In 2004 werd het woord nog door de luisteraars van Radio 1 verkozen als mooiste woord uit de Nederlandse taal, en terecht. De synoniemen 'zin', 'trek' en 'lust' hebben als kortklankige woorden niet de krachtige, diepe aanzet en het hoge, zingende einde van 'goesting'. Het Latijnse 'gustus' ligt aan de oorsprong van het woord en betekent 'smaak' evenals het afgeleide Franse 'goût' waarin ook nog het element verlangen schuilt. De associaties met gastronomie en erotiek die het woord oproept, volgen dan ook een taalkundige logica waarbij het van 'Ik heb goesting in een entrecôte' een kleine stap is naar 'Ik heb goesting in een entrecôte met jou' en zelfs naar 'Ik heb goesting in jou'. Een bezoek aan Brasserie Latem garandeert alleen de vervulling van de eerste twee 'goestjes', maar sluit niet uit dat de krachtige gastronomische prikkel een zingend einde kent.
De mooie uitgevoerde kaft met zachtvilten rug en glad papier zorgt er voor dat de tastzin op scherp staat bij de visuele prikkeling van Van den Bossches creaties die door Kris Vlegels werden gefotografeerd. En wie uit het boek begint te koken, spreekt ook de andere zintuigen aan.
De opgenomen recepten komen rechtstreeks van de kaart van Brasserie Latem en zijn laagdrempelig. Brasseriegerechten moeten het immers hebben van hun topproducten en niet van hun complexiteit of bewerkelijkheid. Voor kalfsnieren met mosterd en Filliersjenever, bijvoorbeeld, schorsvel met sjalot in de oven of momentverse gemalen biefstuk moeten de ingrediënten kraakvers zijn en van topkwaliteit. En dat is voor de andere gerechten uit het boek eigenlijk niet anders. Het boek herbergt een waaier aan klassieke brasseriegerechten zoals toast met mergpijp, terrine van ganzenlever, ossenstaart, bressekip, jonge duif, kalfszwezeriken en tomate crevette, maar ook oosters getinte creaties zoals rode curry van koningskrab, black pepper beef en sint-jakobsvruchten met gewokte groenten en soya.
Het woord 'goesting' bevat ook een passioneel element dat in De goesting van Brasserie Latem voluit tot zijn recht komt. Naast de veertig heldere recepten bevat het boek even heldere teksten over de passie van chef Peter Van den Bossche. Toni De Coninck tekende quasi moeiteloos Van den Bossches passie op voor het brasserie-concept, topproducten, wijn, de perfecte espresso, het verre oosten, zijn leveranciers en voor culinaire perfectie in eerlijke gerechten. Naturellement gaat heel wat aandacht uit naar de uitgelezen wijnkaart die Brasserie Latem al heel wat prijzen en vermeldingen opleverde. Met een duizendtal referenties neemt wijn een hele centrale plaats in de brasserie in. Jammer dat er in dit boek met geen woord wordt gerept over bier dat toch een even ideale begeleider kan zijn en dan vooral van brasseriegerechten.
De goesting van Brasserie Latem is een lees-, kijk- en doe-boek dat zich rechttoe-rechtaan presenteert zonder overbodige inleidingen vooraan of indexen achteraan het boek. Wie Brasserie Latem wil ontdekken moet gewoon het boek openslaan en beginnen lezen. Of binnenstappen in de brasserie natuurlijk, en zich laten verwennen door de gulheid van de gerechten... en het gezelschap.
[Edward Vanhoutte]
Titel: De goesting van Brasserie Latem
Auteur: Toni De Coninck
Recepten: Peter Van den Bossche
Fotografie: Kris Vlegels
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 192 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-8531-3
Kwalitatieve beoordeling: *****
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten