woensdag 19 november 2008

Guy Van Cauteren - Jakkie / Jammie. Lekker en gezond eten voor en door kinderen

Er zijn weinig chefs die zoveel voor ons culinaire erfgoed betekenen als Guy Van Cauteren. Het was dan ook een logische keuze dat hij peter werd van de ‘Week van de Smaak’ die in Vlaanderen loopt van 13 tot 23 november 2008. Die week van de smaak was ook de uitgelezen gelegenheid om aandacht te vragen voor EETiKET, een initiatief om kinderen en jongeren in contact te brengen met tafelen en eetcultuur thuis, op restaurant en op school. Hiervoor worden verschillende acties op het getouw gezet, zoals de selectie van kindvriendelijke EETiKET-restaurants, de ontwikkeling en verspreiding van lespakketten voor vijfde en het zesde leerjaar van het basisonderwijs, en de publicatie van dit kookboekje voor kinderen.

Voor de productie van dit kookboek nodigde Guy Van Cauteren een zeventiental kinderen uit in zijn restaurantkeuken om samen te koken rond ingrediënten en gerechten die op een ‘Jakkie’ werden onthaald en er zodoende ‘Jammie’-gerechten van te maken. Daarbij gaat het niet alleen over de spreekwoordelijke spruitjes, maar evenzeer over bruin brood, witloof, prei, erwtjes, zalm, soep. De ervaring leert dat het al dan niet appreciëren van wat er op tafel komt voor een groot stuk met de opvoeding te maken heeft. Waarom lusten mijn kinderen wel spruitjes, witloof, kippenlevers, kippenmagen, konijn, vis, kikkerbillen, slakken, mosselen, aardpeer, inktvis, bloedworst, paardenvlees, warmoes etc. en andere kinderen niet? Omdat ik ze op tafel zet en ze laat proeven vooraleer er zelf een oordeel over klaar te hebben. Ze mogen me altijd vertellen wat ze echt niet lusten, maar aan tafel gelden er twee regels: ‘Je proeft van alles, en wat je neemt, eet je op’.

In het verleden gingen kinderkookboeken de ‘probleemingrediënten’ vaak uit de weg door zich vooral bezig te houden met zoete lekkernijen of al dan niet gepimpte fastfood, of regelrecht old school ‘gezichtjeskoken’. Gelukkig waait er recent een frisse wind door kinderkookboekenland en worden gerechten ook als dusdanig aan kinderen gepresenteerd. Enkele puike titels zijn bijvoorbeeld Kijkkookboek van het Kinderkookkafé (Inmerc, 2008), Kinderkookboek (De Lantaarn, 2008), Seppe’s Kookboek voor Kids (bmp culinair, 2008) en 1234 Koken met plezier (De Lantaarn, 2008). Aan dit rijtje kan dit boek gerust worden toegevoegd.

Van Cauteren laat zien dat er op een voor kinderen en jongeren toegankelijk niveau lekker en evenwichtig kan worden gekookt. Er is veel aandacht voor verse groenten en fruit, vezels en melkproducten, vis en vlees. Het boek opent met enkele tips en richtlijnen voor een hygiënische en veilige keuken, waarna vijf recepten de revue passeren die de kleine honger kunnen stillen. Voor de grote honger heeft Van Cauteren negen recepten klaar, met daarna twee gerechten voor de zoete honger en vier dessertgerechten. Elk recept heeft een boodschappenlijst en een aanduiding van het aantal personen voor wie wordt gekookt, een puntsgewijze doorloop van de voorbereiding en een handleiding voor de afwerking. Rob Walbers fotografeerde de gerechten en de kinderen die ze hielpen klaarmaken. Tussendoor worden opmerkelijke uitspraken van de kinderen – ‘ik lust echt geen witloof, maar mijn cavia lust dat heel graag’ – afgewisseld door tips van Van Cauteren die voor de gelegenheid werd gepromoveerd tot ‘Superguy’.

Jakkie / Jammie is een leuk en vrolijk boekje geworden dat zijn nut voor het EETiKET-concept zeker zal bewijzen. Ouders die de recepten uit dit boek met kinderen klaarmaken, bewijzen niet alleen hun kinderen maar ook henzelf een dienst. Want de reden waarom kinderen soms het een en het ander niet lusten, is veelal bij de ouders te vinden.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Jakkie / Jammie. Lekker en gezond eten voor en door kinderen
Auteur: Guy Van Cauteren
Receptuur: Guy Van Cauteren
Fotografie: Rob Walbers
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok
Jaar: 2008
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5908-279-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: