vrijdag 7 november 2008

José Maréchal - In een glaasje!

Het is verbazingwekkend wat je allemaal in een glaasje kunt presenteren. Van amuseglaasjes bij het aperitief of het dessert kijkt niemand nog op, maar met de recepten die José Maréchal in dit boekje verzamelt, wordt een gevarieerd glaasjesbuffet bij lunch of diner een originele en haalbare formule.

Na een summiere inleiding over het koelen en het decoreren van glaasjes, volgen er dertien recepten voor hartige en veertien recepten voor zoete glaasjes. Beide hoofdstukje sluiten af met negen makkelijke receptjes onder de noemer ‘Supersnel&supersimpel voor drukbezette lekkerbekken’. Wie goed telt, krijgt dus zo maar eventjes 45 recepten op amper 64 pagina’s. Van elk gerecht wordt er overigens ook een foto van Akiko Ida opgenomen.

De foodstyling die in handen was van Sophie Glaser sticht soms verwarring. Zoals zo vaak bij kookboeken tonen de foto’s soms net iets anders dan het resultaat van het afgedrukte recept. Zo is er op de foto van de advocado-sinaasappelcrème met krab geen krab te bespeuren, is de salade op de foto van de spinaziesalade en alfalfa met garnalen niet gemengd, en wordt de olijfmayonaise als basis gebruikt in plaats van als dressing. Toegegeven, het zijn details, maar en kookboekenrecensent vallen ze wel op.

De receptjes zijn duidelijk beschreven en haalbaar voor de meeste hobbykoks. Wie over een stevig arsenaal glaasjes in alle mogelijke vormen en groottes bezit, zal dit boekje zeker weten te appreciëren, maar ook wie het met een kleiner assortiment moet doen, zal met dit boekje zijn voordeel halen. Toch past niet elk gerechtje in om het even welk glas. De sushi in een glaasje zal bijvoorbeeld protserig staan in een lang glas, en de champagnesorbetijs met aardbeien en lange vingers wordt snel een troep in een laag breed glas. Het glaasjesconcept wordt optimaal benut als de afgewerkte gerechten uit verschillende laagjes of combinaties bestaan. Dat betekent soms wat bewerkelijke recepten, maar het voordeel is dat elk recept tussen de 6 à 12 mensen bedient.

Een mooie vondst in dit boekje is het recept voor chocolademousse met verrassing. De verrassing bestaat uit ijsblokjes van vruchtensaus die afgewisseld worden met laagjes chocolademousse. Wanneer je de ijsblokjes laat smelten in de koelkast, krijg je bij het serveren een kleurrijk spel van ingesloten laagjes vruchtensaus.

Deze vertaling van Verrines. Toutes fraîches! (Marabout, 2007) is een leuke aanwinst binnen het Nederlandstalige kookboekenaanbod. Samen met Clafoutis, en Cheesecake vormt dit boekje ondertussen al een leuke reeks.

[Edward Vanhoutte]


Titel: In een glaasje!
Auteur: José Maréchal
Fotografie: Akiko Ida
Uitgeverij: J.H. Gottmer/H.J.W. Becht
Jaar: 2009
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1247-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: