Clafoutis, oorspronkelijk een dessertgerecht uit de Limousin en Auvergne, zijn een soort dikke pannenkoeken die bij vookeur lauwwarm wordt gegeten. Traditioneel worden er kersen in verwerkt, maar ander fruit wordt ook dikwijls gebruikt. Clafoutis en flan hebben veel met elkaar gemeen en soms is het moeilijk om de een van de ander te onderscheiden. Daarom luidde de titel van het oorspronkelijke Franse boekje, waarvan hier de Nederlandstalige vertaling wordt besproken, Flans, fars et clafoutis (Marabout, 2005). Clafoutis zijn eigenlijk zoete of hartige taartjes op basis van eieren, melk en bloem, fars hebben een compactere en drogere textuur en de basis van flan is een gebakken pudding. In deze vertaling werd het onderscheid niet gemaakt en presenteert kookboekauteur en food styliste Isabel Brancq-Lepage negenentwintig recepten van zowel zoete als hartige clafoutis met of zonder korst.
Eerst komen de zoete clafoutis met korst aan bod met negen recepten. Waarom de eerste twee daarvan duidelijk recepten zijn voor flan, werd net uitgelegd. De korst bestaat gewoon uit bloem, boter en een beetje water dat wordt gekneed en dat een tijdje in de koelkast moet rusten. Maar met een pakje bladerdeeg kan je ook gerust aan de slag. Eens je het basisrecept beheerst, kan je eindeloos variëren. De recepten in dit hoofdstukje geven alvast inspiratie genoeg. Wie liever op veilig speelt kan natuurlijk de recepten nauwgezet volgen en citroenclafoutis met tijm, kruidige sinaasappelcalfoutis of een koffieclafoutis op tafel toveren.
Het tweede hoofdstukje geeft twaalf recepten voor zoete clafoutis zonder korst. Daarvoor wordt het ei-bloemengsel rechtstreeks in de ingevette bakvorm gegoten en gebakken. Ook hier zijn de variaties op de klassieke kersenclafoutis weer eindeloos. Fruit, noten, specerijen en sterke drank worden probleemloos gecombineerd tot geslaagde interpretaties van het basisconcept.
Maar clafoutis kunnen ook gerust als hartig hapje, brunch- of lunchgerecht fungeren. De acht recepten voor clafoutis met ansjovis, geitenkaas, bacon of groenten, bijvoorbeeld, bieden een origineel alternatief voor quiche. Deze clafoutis zijn ideaal voor buffetten of dinertjes waar voor weinig tijd in de keuken kan worden doorgebracht omdat ze afgekoeld worden gegeten en dus perfect vooraf kunnen worden gegeten.
Dit boek bevat eigenlijk veel meer dan negenentwintig recepten omdat de auteur bij heel wat recepten een of meerdere varianten beschrijft. Verder geeft ze enkele nuttige tips die bijdragen tot het slagen van de clafoutis.Bij elk recept staat ook een aanduiding van de voorbereidingstijd, de bak- en de rusttijd en Gwenaël Quantin brengt de afgewerkte clafoutis paginagroot in beeld.
Clafoutis is een zeer geslaagd deeltje uit een reeks waartoe ook Cheesecake behoort. De rechttoe rechtaan aanpak van deze reeks en de eenvoud van de recepten maken dit boekje uitermate geschikt voor foodies die op een eenvoudige manier variatie willen brengen in hun keukenrepertoire.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Clafoutis
Auteur: Isabel Brancq-Lepage
Fotografie: Gwénaël Quantin
Uitgeverij: J.H. Gottmer/H.J.W. Becht
Jaar: 2008
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1232-0
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten