dinsdag 25 november 2008

Succesvol Koken: Amuses / boekbox

Deze zesde druk van het boekje dat in 2004 bij de Australische uitgever Murdoch Books verscheen en in datzelfde jaar al een Nederlandse vertaling kende, komt in een boek-box met vier amuse-lepeltjes. Zo heeft de lezer direct het juiste materiaal ter beschikking om te beginnen met experimenteren. Toch is de combinatie van deze lepels bij dit boek eerder een gimmick dan dat het nuttig is, want van de 41 hapjes waarvan in dit boek de receptuur is opgenomen, worden er welgeteld drie op een amuselepeltje gepresenteerd. Kenmerkend voor dit boek zijn die lepeltjes dus niet, maar een aardig extraatje en een leuk kado-ideetje dan weer wel.

Het boek opent met een informatief tekstje waarin de lezer tips vindt voor het organiseren van een feestje. Hierin wordt aandacht besteed aan de verschillende soorten feestjes die kunnen worden gegeven en wat dat dan betekent voor de hoeveelheden hapjes die moeten worden geserveerd. Vreemd genoeg gaat het in deze tekst opeens over koude en warme ‘broodjes’ en ‘broodjes’ met zoetigheid wat wellicht een vertaalfout is van het Engelstalige gebruik van het woord ‘canapé’ wat zoveel betekent als 'fingerfood'. Daarmee bedoelen de Engelstaligen niet ‘broodjes’ maar hapjes die als ‘hors d’oeuvres’ – nog zo’n Engels begrip – worden opgediend. In een volgend deeltje worden zeven recepten gegeven voor dipsauzen en evenveel recepten voor dippers. Deze gerechten kunnen perfect als knabbels op tafels worden gezet, zodat de gasten tussen de hapjes door wat te knabbelen hebben.

Het eigenlijke receptengedeelte geeft 41 recepten voor 31 gerechtjes. Er zijn immers verschillende varianten opgenomen van minipizza’s, oesters en (hartige) gebakjes. Het aanbod is zeer verscheiden en verraadt de Australische origine van dit boekje. Nogal wat Aziatische hapjes (Thaise koekjes, viscakes , Aziatische krab, Vietnamese rijstpapierrolletjes) staan er naast klassiekers zoals gefrituurde zeebliek met tartaarsaus, minihamburgers, kippenlever-parfait en honing-mosterd kipdrums. Bij elk gerecht hoort een paginagrote foto van het eindresultaat waarop een serveersuggestie wordt gedemonstreerd, en enkele kleine foto’s met onderteksten die cruciale stappen in de receptuur verduidelijken. Zowel de voorbereidingstijd als de totale kooktijd en de hoeveelheid hapjes waarvoor het recept geldt, wordt voorbeeldig vermeld. Dat niet alle recepten voor dezelfde hoeveelheid werden opgesteld, is enigszins onpraktisch en zorgt voor heel wat rekenwerk bij de planning van een feestje. Nochtans was dat niet zo moeilijk gewees. Nu is een recept de ene keer goed voor 24 stuks, dan weer voor 30, 35 of 48 stuks, of zelfs voor 50 hapjes. Maar voor wie niet wordt afgeschrikt door wat rekenwerk in de keuken, biedt dit boek heel wat inspiratie voor creatieve hapjes. Daarenboven is het, met de amuselepeltjes, een leuk kadoo-ideetje.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Succesvol Koken: Amuses / boekbox
Auteur: Murdoch Books
Receptuur: Murdoch Books
Fotografie: Murdoch Books
Uitgeverij: De Lantaarn
Jaar: 2008
Collatie: 80 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5426-309-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: