zaterdag 16 mei 2009

Colruyt - Lekkere gezinskeuken. Traditionele en originele gerechten

De planning van de dagelijkse maaltijden is voor veel mensen een karwei. En dat is niet alleen te wijten aan het drukke professionele en sociale leven. Minder en minder mensen bezitten een voldoende basiskennis van gerechten en producten om creatief met het supermarktaanbod aan de slag te gaan en beperken zich node tot een zevendagenplanning die wekelijks wordt herhaald. Zo verschraalt het repertoire van het gemiddelde huishouden gaandeweg tot enkele familieklassiekers waartussen spaghetti bolognese en kip of steak met frietjes hun plaats al lang hebben opgeëist. Paradoxaal genoeg is dit vasthouden aan bekende gerechten vaak een reflex op het grote aanbod in de supermarkten. De voedingsindustrie creëert jaarlijks honderden nieuwe producten die de aandacht van de koper afleiden van de niet zo-evidente artikels uit het basisassortiment. Pastinaken, kalebaspompoen, schorseneren, verse vijgen, maar ook orgaanvlees en exotische zeeproducten zoals inktvis zorgen voor heel wat wenkbrauwengefrons. Wat geen voldoende verkoop kent, verdwijnt logischerwijze uit het assortiment. En dat leidt dan weer tot een beperkter aanbod en tot een beperkter repertoire in de Vlaamse keukens. En zo is de cirkel rond.

Een hele tijd geleden heeft Colruyt begrepen dat informatiecampagnes deze vicieuze cirkel kunnen doorbreken. Met video-recepten in de winkel en recepten in de mailings toont Colruyt hoe producten uit het aanbod kunnen worden gecombineerd en bereid tot smakelijke en maaltijden die niet zelden een verrassende variant zijn op traditionele gerechten. Om effectief te zijn voldoen deze recepten aan twee voorwaarden: ze moeten eenvoudig zijn van receptuur en de ingrediënten moeten makkelijk te vinden zijn. Dat laatste betekent voor Colruyt dat alle ingrediënten in de Colruyt-winkels te koop moeten zijn. Dat bespaart heel wat tijd bij het boodschappen doen, en het zwengelt de verkoop van het basisassortiment aan.

Rond die filosofie geeft Colruyt drie reeksen met kookboeken uit. In de reeks Smakelijk zijn al drie delen verschenen. Dit zijn de grote basiskookboeken met meer dan 350 bladzijden vol recepten, wijnadvies, keukentips weetjes, productinfo en speciale aandacht voor het koken met de microgolf. In de reeks Eten & Weten verschenen tot nog toe twee delen: Vis, schaal- en schelpdieren en Wild & gevogelte. In deze reeks zijn de boeken half zo dik als die van de Smakelijk-reeks maar er steekt een kook-dvd bij met basisbereidingen en tips. Naast een uitgebreid aantal recepten wordt er ook speciale aandacht besteed aan productinformatie. De derde en meest uitgebreide reeks is Watertanden waarin Lekkere gezinskeuken het veertiende deel is. Alle boekjes volgen het zelfde concept en combineren een 60-tal recepten met varianten, weetjes, tips en wijnadvies. De afzonderlijke deeltjes zijn telkens rond één thema opgebouwd waaronder stoof- en sudderpotjes, pasta, wokken, zoete lekkernijen, soep, hapjes en barbecue. Een cumulatieve index van alle Colruyt-kookboeken is terug te vinden in de rubriek ‘Lekker koken’ van de Colruyt website.

Dit deel focust op de alledaagse lekkere gezinskeuken en bevat heel wat recepten voor klassiekers uit de Vlaamse keuken zoals tomatensoep met balletjes, kalfsblanquette, biefstuk met frietjes, hamrolletjes met witloof en kaassaus, kip kerrie, vol-au-vent, konijn met pruimen of pannenkoeken en confituurtaart. Deze all-time favourites worden aangevuld met een aantal nieuwe gerechten zoals tagliatelle met tonijn en wortelsaus, lamswok met rucolapesto of gebakken rijst met pompoen en boontjes. De recepten zijn vlot te volgen voor zowel beginners als geroutineerde koks en bestaan uit een inleiding, een ingrediëntenlijst, een stap-voor-stap-beschrijving van de bereidingswijze met met indicatie van de bereidingstijd, een richtlijn voor de afwerking en veelal ook een of meerdere suggesties voor varianten. Van elk gerecht is ook een informatieve foto opgenomen en de gerechten uit de categorieën Vis, Vlees, Wild & gevogelte en Vegetarisch krijgen telkens twee wijnadviezen uit het Colruyt-assortiment. De andere hoofdstukken bevatten recepten voor soepen, bijgerechten en zoetigheden. Van elk gerecht wordt de voedingswaarde per persoon gegeven en speciale icoontjes geven aan welke gerechten uitermate geschikt zijn voor kinderen. Met dat laatste heb ik wel wat moeite want kinderen eten heus wel wat anders dan tomatensoep met balletjes, tagliatelli, macaroni met ham en kaas en pannenkoeken en groenten hoef je niet zo nodig te verstoppen in gemixte sauzen en groentenpurees bijvoorbeeld. Elk recept in dit boek is geschikt voor kinderen.

Qua thematiek is er wel overlap met andere deeltjes uit de reeks (vb. Lekker Soep en Zoete Lekkernijen) of met het Eet & Weet-boek Wild & Gevogelte, maar een snelle vergelijking leert dat, hoewel deze boeken soms dezelfde gerechten behandelen (vb. vol-au-vent), de receptuur toch verschillend is. Bij de ingrediëntenlijst staat trouwens ook consequent vermeld waar je de producten kan vinden in de Colruyt (beenhouwerij, versmarkt of diepvries) en onder welk Colruyt-merk het wordt verkocht (Topaz, Ringis, Shiwa, Kelvin, Prina of Bio-time). Met deze informatie komt Colruyt tegemoet aan de lezer die alle ingrediënten handig in één winkel kan terugvinden en ze doen zichzelf een plezier door gericht hun eigen assortiment te pitchen.

Net zoals bij de inrichting van de Colruyt-winkels wordt elk plaatsje in dit boek handig benut. De ruimte tussen de recepten wordt ingevuld met informatieve rubrieken zoals 'Basiskeuken' en 'Tips & Tricks' waarin veel aandacht wordt besteed aan de beginnende kok die aan de hand van stap-voor-stap-foto’s enkele basistechnieken aangeleerd krijgt.

Dit veertiende deel uit de Watertanden-reeks illustreert mooi waar het Colruyt om te doen is met de uitgave van hun kookboeken: haalbare recepten en veel informatie over producten uit het Colruyt-assortiment waarmee de lekkere gerechten uit dit boek worden bereid.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Lekkere gezinskeuken. Traditionele en originele gerechten
Auteur: Colruyt
Fotografie: Premedia
Uitgeverij: Colruyt
Jaar: 2009
Collatie: 96 pp. – ill.
ISBN: geen
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: