donderdag 21 mei 2009

Hilde Smeesters - Ketnet Kookt. Het supercoole Ketnet-kookboek

Vijfentwintig jaar geleden presenteerde Danny Verbiest het kinderprogramma Kameleon op de toenmalige BRT (Belgische Radio en Televisie). In dat programma werd er vooral geknutseld en gekookt, en wie een kaartje schreef, kreeg een bundeltje uitgewerkte knutsel- en kooktips thuisgestuurd. Toen Verbiest Samson werd en samen met Gert Verhulst Studio 100 oprichtte, werd ook Ketnet boven de doopvont gehouden als apart kindernet op de tweede zender van de geregionaliseerde VRT. Ik kan me vergissen, maar met de komst van Ketnet en de andere kinderblokken op de bevriende zenders, verdwenen dit soort doe-programma’s van het scherm. In de plaats kwamen kinderproducties met een hoog fictie- en fantasiegehalte, spelprogramma’s, en allerlei vormen van animaties. De man in tuinbroek met de lange baard en het wilde haar die kwam uitleggen hoe je een boekensteun of een nestkastje maakt, of die je leerde hoe je groentjes kweekt en die dan verwerkt in een lekkere salade, soep of omelet moest plaats maken voor de receptieve verbeelding en de begeleidende achtergrondgeluidjes. Tegelijkertijd loopt op de BBC al jaren het actieve programma Blue Peter, en ook in De Wereld van K3 op het Nederlandse kinderblok Z@ppelin (en op VTM) wordt er nog gekookt en geknutseld. Het mooiste bewijs dat dit soort programma’s nog werkt.

Niettegenstaande Ketnet geen dergelijke programma’s in het programma opneemt, verschijnt er nu wel een knutsel-kookboek met het logo van de kinderzender. Buiten dat logo op heeft het boek geen enkele cross-mediale banden met de zender. Het boek is niet het resultaat van een Ketnet programma, de Ketnet programmatie noch de wrappers worden in het boek opgevoerd, en de website van Ketnet staat er zelfs niet in vermeld. Op die Ketnet-website is er ook geen digitale annex bij dit boek te vinden. Erger nog, het boek staat er zelfs niet op vermeld. Het lijkt erop dat dit boek een losstaand gegeven is en een geval van pure productbranding. Het boek zal waarschijnlijk wel als prijsje worden uitgedeeld bij het een of het andere Ketnet-spelprogramma, en dus voor de uitgever een gegarandeerde afname verzekeren, en het Ketnet logo zal zeker ook niet nadelig zijn voor de verkoop. Hoe dit logo moet worden geïnterpreteerd is dus onduidelijk.

Maar daarmee is nog niets gezegd over de inhoud. Dit boek verzamelt veertig recepten en zeventien uitgewerke knutselideeën die geschikt zijn voor kinderen vanaf acht jaar. In een inleiding wordt aandacht besteed aan de veiligheid en netheid in de keuken en worden de meest voorkomende keukenmateriaal en enkele keukentechnieken uitgelegd. Met de zelfgemaakte keukenschort aan het einde van dit inleidend hoofdstukje is de rest van het boek veilig voor de kleren. De recepten en knutselideeën zijn gegroepeerd in zeven hoofdstukken: ontbijtjes, kleine hapjes, grote gerechten, zoetigheden, brood, verjaardagstraktaties en feestrecepten voor Sinterklaas, Halloween, Kerst en Pasen. Ongeveer de helft van de gerechten wordt gecombineerd met een origineel knutselidee: leuke prikkertjes met mannetjes, discobollotjes of bloempjes voor bij de aperitief, of servetringen en menuutjes voor bij de hoofdgerechten, pralinedoosjes voor de snoepjes of boterhamzakjes. De recepten in dit boek zijn typische kinderrecepten en beperken zich voor het grootste gedeelte tot vanalles op een stokje, pasta, frieten en snoep, koek of chocolade. En dat is jammer, want kinderen kunnen zo veel meer. Een goed voorbeeld hiervan is Seppe’s Kookboek voor Kids waarin Seppe Nobels, die elke week komt koken in De wereld van K3 echte creatieve gerechten voor kinderen publiceert.

Dit is een beetje een vreemd boek van een zender die nauwelijks iets met koken doet. Het receptenaanbod is middelmatig, maar daartegenover staat dan weer een leuke vormgeving en zeer verzorgde teksten van Hilde Smeesters en de fotografie van Heikki Verdurme die de gerechten toont zoals de kinderen ze wellicht ook zouden klaarmaken. Het dubbelconcept koken-knutselen is ook geslaagd. Het wordt tijd dat Ketnet weer wat doe-programma’s maakt zodat dit boek aansluiting vindt bij de zender die nu wat parmantig in de titel staat.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Ketnet Kookt. Het supercoole Ketnet-kookboek
Auteur: Hilde Smeesters
Fotografie: Heikki Verdurme & Whitespray
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-8229-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijd: 8+

Geen opmerkingen: