vrijdag 29 mei 2009

Janet Smith - Cupcakes

Cupcakes zijn ronde kleine cakejes in papieren vormpjes die vroeger alleen werden geserveerd op kinderfeestjes of bij de thee. Tegenwoordig zijn cupcakes helemaal in en chique en kunnen ze elke gelegenheid opfleuren met hun soms zeer artistieke en creatieve decoraties in suikergoed. En als we de inleiding bij dit boek mogen geloven, is de creatie van cupcakes uitsluitend een vrouwenzaak.

De meest eenvoudige cupcakes bestaan gewoon uit cakedeeg en worden versierd met glazuur, slagroom of suikerspikkels. Zowel met het beslag als met de toppings kan worden gevarieerd. In een eerste receptenhoofdstukje presenteert Janet Smith tien recepten voor eenvoudige cupcakes waarmee je als beginner aan de slag kan. In de twee daaraan voorafgaande hoofdstukjes vindt de nieuwkomer een overzicht van het essentiële keukengerei en de noodzakelijke ingrediënten, en een FAQ met oplossingen voor frequent voorkomende problemen zoals droge, zware, ingezakte of gebarsten cakejes. Wie deze eerste hoofdstukken aandachtig doorneemt en de eenvoudige recepten succesvol uitvoert, kan zich aan de tweeënveertig andere recepten wagen. Die zijn onderverdeeld in vijf hoofdstukjes: cupcakes met chocolade, theetijd, voor de kids, feest en cupcakes als nagerecht. Elk recept geeft de ingrediënten en een bereidingswijze voor het beslag en voor de topping en er wordt ook telkens vermeld hoeveel cupcakes het recept oplevert, hoe lang de voorbereidingstijd en de baktijd zouden mogen duren, en op welke bladzijde van dit boek er een foto van de afgewerkte cupcake te vinden is. In een allerlaatste hoofstukje staan nog een aantal basisgerechten voor toppings: verschillende soorten glazuren, waaronder fondantglazuur, en botercrèmes, en recepten voor frambozensaus, warme chocoladesaus en lemon curd. De index achteraan het boek is alfabetisch geordend op ingrediënt.

De focus van dit boek – een vertaling van Cupcakes - mes petits gâteaux des fées (Marabout, 2008) – ligt overduidelijk op de variatie aan en het samenspel van cakejes en toppings. In sommige hobby-milieus worden cupcakes eerder gezien als drager van uitbundige decoraties die vooral het vakmanschap en de creativiteit van de maker moeten demonstreren en waarbij de soms exuberant geboetseerde tafereeltjes op het cakeje niet bedoeld zijn om opgegeten te worden. De cupcakes in dit boek willen vooral verbazen op het gebied van de smaak. Dit is dus eerder een boek voor de bakkers dan voor de decorateurs. En wat mij betreft is dat een goede keuze.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Cupcakes
Auteur: Janet Smith
Fotografie: Deirdre Rooney
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2009
Collatie: 160 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5897-981-0
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: