maandag 4 mei 2009

Murdoch Books - Boter Suiker Bloem. Het succes zit ‘m in het deeg

Met boter, suiker en bloem kan je heel wat in de keuken. Het zijn de essentiële ingrediënten voor heel wat deegrecepten waarmee brood, gebak, taarten, koekjes en andere zoete lekkernijen kunnen worden gebakken. Dit handige boek verzamelt 146 uiteenlopende bakrecepten (en niet ‘meer dan 150’ zoals de flaptekst stoeft) uit alle delen van de wereld. De stevige en verzorgde uitvoering is typerend voor de hele Succes-reeks van uitgeverij Inmerc waarvan dit het derde deeltje is en dat weerom keurig uit het Australische origineel (Murdoch Books) werd vertaald. Eerder al besprak ik de twee delen met als boventitel Het succes zit 'm in de saus, namelijk Mayonaise Hollandaise Bearnaise (2006) en Carbonara Marinara Napolitana (2006). Na dit bakboek volgt nog Chocolade Koffie Karamel (2008) dat ik later bespreek.

Na een korte inleiding die geen andere functie heeft dan het boek in te leiden, presenteert worden de recepten in vijf overzichtelijke hoofdstukken gepresenteerd: Brood en broodjes; Taarten, cakes en cakejes; Koekjes; Kleine zoete lekkernijen en Groot en klein gevuld gebak. Per hoofdstuk zijn de recepten alfabetisch gerangschikt op naam. Een handigheidje dat alleen maar zijn nut bewijst als de gebruiker de benamingen van de baksels kent. Biscuittaart vind je bijvoorbeeld niet onder de ‘b’, maar onder de ‘k’ van ‘Klassieke biscuittaart’. De traditionele ‘Mincepies’ vind je onder ‘Engelse mincerepen’, ‘Tompouce’ onder ‘Vanille-Tompouce’ en ‘Toffeerepen’ onder ‘Kleverige toffeerepen’. Gelukkig is de index achteraan het boek wel onder hoofdbegrip geordend zodat die toch een goede ontsluiting van het boek garandeert. Ook de hoofdingrediënten worden in de index opgenomen, wat eens zo handig en overzichtelijk is.

De variatie in de 26 broodrecepten uit het eerste hoofdstuk zet meteen de toon voor het volledige boek. Naast recepten voor boerenbruin, baguettes en roggebrood vind je er ook Duits pumpernickelbrood en stollen uit Duitsland, gevuld kroonbrood uit Zweden, Schotse baps, hot cross buns, muffins en Chelsea buns uit Engeland, en damper, de Australische versie van Iers sodabrood. Het meest bewerkelijke recept is dat voor croissants. Voor cakes, taarten en cakejes zijn er 38 recepten opgenomen waaronder de impressionante Schwarzwalder Kirschtorte en Sachertorte, de klassieke tiramisu met cognac i.p.v. Amaretto, de eenvoudige vanillecake, en de verrassende saffraantaart. Het derde hoofdstuk presenteert 30 verschillende koekjes uit alle hoeken van de wereld met weerom een mix tussen klassiek en hedendaags. Daarna volgens evenveel zoete lekkernijen. Dit hoofdstuk is een verzameling van blijkbaar moeilijk te categoriseren gebak waaronder bijvoorbeeld brownies die evengoed onder cakes en cakejes hadden kunnen staan of allerlei repen die gerust bij de koekjes hadden kunnen horen. Dezelfde opmerking kan worden gemaakt bij de 22 recepten voor groot en klein gevuld gebak, waarvan er een groot deel gewoon taarten zijn. Maar elke indeling heeft zijn voor- en nadelen, en hoewel ik deze indeling niet altijd de meest logische vind, doet dit niets af van de kwaliteit van de opgenomen receptuur. Alle gebruikte ingrediënten zijn vlot verkrijgbaar in de meeste supermarkten zodat iedereen onmiddellijk met dit boek aan de slag kan. Wie bij het broodbakken verse gist gebruikt, moet wel wat omrekenwerk verrichten omdat er in dit boek alleen met droge gist wordt gewerkt.

Het weze gezegd: bakken is weer in, en met dit boek hoef je je niet bij je beperkte repertoire te houden.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Boter Suiker Bloem. Het succes zit ‘m in het deeg.
Auteur: Murdoch Books
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2008
Collatie: 224 pp.
ISBN: 978-90-6611-936-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: