dinsdag 12 mei 2009

Hilde Smeesters - Puur Maasland. De streek en de gerechten van sterrenchef Alex Clevers

Ik weet niet of het toeristisch-culinaire boek een origineel concept is van Lannoo, maar de uitgeverij lijkt er in elk geval een patent op te hebben. Het gastro-toerisme zit de laatste jaren flink in de lift en wordt door belangenorganisaties zoals HoReCa Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen sterk benadrukt in hun jaarlijkse campagnes. Met de golf aan boeken die dit thema, niet zelden als uitlopers van fictie en non-fictiereeksen op televisie zoals Katarakt, De smaak van de Keyser of Boer zoekt vrouw, in de verf zetten, kan die sector alleen maar tevreden zijn. Maar ook voor wie geen vakantieplannen heeft, zijn deze boeken meestal prettig leesvoer.

Puur Maasland is niet alleen een variant van het culi-toeristische concept zoals Puur Toscane, het is ook een onvervalst chefboek net zoals Puur Provence. Waar Puur Pajottenland nog de ondertitel was voor een boek rond de succesvolle TV-reeks Witse, is Puur Maasland de hoofdtitel van een boek rond de creaties van Alex Clevers en rond zijn restaurant Vivendum in Dilsen-Stokkem. In 1998 waagde Clevers het om als Nederlander in het Belgische Maaseik een restaurant te beginnen. Op zoek naar een zaalverantwoordelijke ontmoette hij zijn vrouw waarmee hij het restaurant verder opbouwde. In 2004 kwam de grote verhuis naar de statige kapelanie in het oude centrum van Dilsen-Stokkem waar Vivendum drie jaar later een eerste Michelinster kreeg en werd uitgeroepen tot aspergerestaurant van het jaar 2007. Van meet af aan werd de zaak geconcipieerd als een hostellerie met enkele gastenkamers waardoor de rust en het groen van het Maasland zorgeloos kan worden gecombineerd met de geneugten van de gastronomie die zeer streekgebonden is. Zoals het restaurant midden het Maasland staat, staat het Maasland centraal in heel wat gerechten die exponenten zijn van een lichte en hedendaagse productkeuken met veel aandacht voor compositie en contrast in kleur, temperatuur en textuur. Enkele van die streekproducten worden in korte documentaires rond de producent en de productiewijze voorgesteld in dit boek. Champinnot, bijvoorbeeld, een mousserende wijn uit Borgloon waar jaarlijks vier- tot vijfduizend flessen van worden gebotteld, of geitenkaas van Stichting Ommersteyn, een bio-geitenboerderij uit Rotem. In een uitgeschreven fiets- en wandeltocht worden de mooi bewaarde dorpen van de Maasvallei bezocht en kan de lezer vlot geschreven teksten lezen over de geschiedenis van de dorpen en de toeristische wetenswaardigheden. Wie op zoek is naar overnachtingsmogelijkheden, kan naast de hostellerie Vivendum ook aankloppen bij B&B Basil in Leut of bij Hotel Van Eyck in Maaseik. Rijk geïllustreerde reportages van elk geven alvast een voorsmaakje. Maar een streek wordt vooral gemaakt door de uitzonderlijke mensen die er wonen en werken. Vier van hen krijgen in dit boek een portret: sommelier Tom Coun, kruidenkenner Francesco Catalano, kaasmeester Peter Verbruggen en wijnmaker Karel Henckens van wijndomein Aldeneyck. Naast deze foodies komt ook porseleinkunstenaar Pieter Stockmans ter sprake, wiens serviezen zowel bij Vivendum als bij Alain Ducasse in Monaco op tafel komen.

Deze reportages van mens, streek en bedrijvigheid vormen de lezenswaardige intermezzo’s tussen de drieënveertig gerechten die door Kris Vlegels werden gefotografeerd en die de echte sterren van dit boek zijn. De veelzijdigheid van Clevers’ creaties wordt mooi weerspiegeld in de variatie van perspectief, ondergrond en kleurencombinaties die de fotograaf gebruikt waardoor de gerechten niet kunnen worden vastgepind op strakke lijnen of ton-sur-ton composities, maar evenzeer uitbundig kleurrijk of heerlijk frivool zijn. De recepten zijn gegroepeerd in amuses, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts, maar worden nergens zo benoemd. Door het niveau van de recepten richt dit deel van het boek zich wel op de meer ervaren hobbykok. De receptuur is helder en logisch opgesteld, maar klopt soms niet met de bijhorende foto. Bij de toast kannibaal van langoustine en Belgisch dikbilrund zijn de tartaar van rund en langoustine net andersom geschikt dan de receptuur voorschrijft. Een schoonheidsfoutje, maar toch.

Hilde Smeesters en Kris Vlegels moeten zowat de drukst bevraagde auteur en fotograaf zijn van 2008 en 2009 want in gestaag tempo verschijnen er boeken waar Smeesters de teksten voor heeft geschreven en andere waar Vlegels voor fotografeerde. Toch zijn die geenszins het resultaat van haastwerk en is hun kwaliteit in hoge mate verantwoordelijk voor het niveau van dit boek. Auteur en fotograaf mogen dan al de doorgeefluiken zijn voor de inventieve creaties van de chef, beiden zijn toch van essentieel belang voor het welslagen van een project als dit kookboek.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Puur Maasland. De streek en de gerechten van sterrenchef Alex Clevers
Auteur: Hilde Smeesters
Receptuur: Alex Clevers
Fotografie: Kris Vlegels
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 176 pp.
ISBN: 978-90-209-8291-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: