woensdag 11 november 2009

Miki Duerinck & Kristin Leybaert - Vegetarisch koken in 30 minuten

Onlangs vroeg een vegetarische collega me naar snelle en gemakkelijke receptjes voor doordeweekse maaltijden. Lang hoefde ik niet te zoeken, want bovenop de stapel kookboeken die wachten op een bespreking lag het boekje Vegetarisch koken in 30 minuten van Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Dit Gentse duo is al een kwarteeuw in de ban van de vegetarische keuken en dagelijks presenteren ze hun creaties in hun lunchrestaurant De Warempel. Sinds kort bundelen de dames hun creativiteit in De Vegetarische Kookstudio. In hun eerste kookboek Vegetarisch genieten (Standaard Uitgeverij, 2006) dat al meer dan 10.000 keer over de toonbank ging, verzamelden ze recepten uit het restaurant. Met Vegetarisch koken in 30 minuten mikken ze heel expliciet op de thuiskok die snelle, makkelijke en gezonde gerechten op tafel wil zetten.

Alle recepten die in dit boekje werden opgenomen zijn in een gewone keuken bij de auteurs thuis uitgetest na lange werkdagen in het restaurant. De bereidingstijden werden daarbij nauwlettend in het oog gehouden. Er worden weinig exclusieve ingrediënten gebruikt en er werd gewoon geshopt in de supermarkt, de natuurwinkel en bij de groentenboer. Dat is belangrijk, want bij sommige kookboeken ligt de echte moeilijkheid van de recepten in het vinden van de juiste ingrediënten.

In het boek staat een gevarieerde collectie van in totaal vierennegentig vegetarische recepten die in hooguit een half uurtje klaar zijn. De recepten zijn onderverdeeld in zeven thematische hoofdstukjes. In ‘Vluggertjes vooraf’ passeren veertien hapjes de revue die bij het aperitief kunnen worden geserveerd: aperitiefkoekjes met olijven en toastjes met auberginebeleg, maar ook fris schuim van basilicum met ricotta en tomaat en hartige bavarois van avocado en dragon met groentevinaigrette. De tien recepten voor soepen zijn allemaal veganistisch, wat met een logootje wordt aangeduid. Ook hier komt een scala aan aroma’s aan bod, van Japans en zoutig tot Indisch en kruidig. Vervolgens is het de beurt aan drieëntwintig mediterrane recepten voor zonnige etentjes en negentien exotische recepten voor avonturiers. Wie inspiratie zoekt om te koken met pasta, polenta, couscous en verschillende rijstsoorten komt hier zeker aan zijn trekken. Ook hier weer flink veel plaats voor veganistische recepten. Voor de herfst- en de winterperiode geven Duerinck en Leybaert twaalf recepten met paddenstoelen, noten en winterse groentjes. Daarna volgen nog elf recepten onder de noemer ‘Brood en spelen’ waarbij wafeltjes, wraps, pizza’s, pittabroodjes en crumbles een centrale rol toebedeeld krijgen. Het laatste deeltje is gevuld met vijftien desserts onder de noemer ‘Zoet met een vreemd accentje’. De index achterin het boek ordent alle recepten op hoofdingrediënt, gang of soort gerecht. Zo is het kinderspel om een voorgerechtje, een wok of een dessert te kiezen waar je zin in hebt. De vijfenzestig veganistische recepten uit dit boek staan ook netjes bij elkaar vermeld.

Vegetarisch koken in 30 minuten is een handig en overzichtelijk boekje met net geen honderd recepten waarvan meer dan de helft ook veganistisch zijn. De boekverzorging in klein formaat, met softcover en een gering aantal foto’s – van minder dan een derde van de gerechten wordt een foto opgenomen – oogt wat goedkoop, maar contrasteert des te meer met de inhoud. Dit is een uitstekend instapboekje voor wie gevarieerd vegetarisch wil eten, of voor wie de donderdag ook werkelijk als veggiedag wil uitroepen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Vegetarisch koken in 30 minuten
Auteur: Miki Duerinck & Kristin Leybaert
Fotografie: Frank Croes
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2009
Collatie: 160 pp.
ISBN: 978-90-02-23275-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: