maandag 16 november 2009

Hans den Engelsen - Tapas. Het heerlijke Spaanse leven

In de muziekwereld wordt dezelfde CD dikwijls in verschillende versies op de markt gebracht, al dan niet in een speciale verpakking, met extra bonustracks en in gelimiteerde oplage. In de wereld van de kookboeken is dat minder gangbaar. En daar wil Uitgeverij De Lantaarn dringend iets aan veranderen.

De fraaie boek-box Tapas. Het heerlijke Spaanse leven bevat een boekje met dertig recepten en vier tapasvorkjes en is eigenlijk een speciale editie – met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht – in speciale verpakking, met bonustracks en goodies van Het gouden tapas boek van Hans den Engelsen (De Lantaarn, 2008). Van de dertig recepten zijn er zevenentwintig rechtsreeks overgenomen uit dat boek, de andere drie recepten zijn dan de bonustracks die enkel in deze editie van het kookboek voorkomen. Het gaat om recepten voor beignets van geitenkaas met een salade van artisjokbodems en basilicum; oesters in serranoham met aspergesalade en koriander; en coquilles met knoflook, peterselie en limoen. De foto van dit laatste gerecht siert ook de nieuwe cover van dit boekje. Verder verschilt enkel het lettertype van de gerechtnamen en het formaat van het boekje. Voor de rest is dit boekje identiek aan zijn grote broer. Voor een inhoudelijke bespreking verwijs ik dan ook naar de recensie van dat boek. De conclusie van deze bespreking is dan ook dezelfde als die van Het gouden tapas boek: Dit is heel duidelijk een boek voor wie vooral wil koken en alle opsmuk in woord en beeld overbodig vindt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Tapas. Het heerlijke Spaanse leven
Auteur: Hans den Engelsen
Fotografie: Jan Bartelsman
Uitgeverij: Uitgeverij De Lantaarn
Jaar: 2009
Collatie: 80 pp. – ill. – 4 vorkjes
ISBN: 978-90-5426-538-2
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: