donderdag 19 november 2009

Hans den Engelsen - Amuses. De lekkerste voorafjes

In 2008 verscheen bij Uitgeverij De Lantaarn al de Amuses / boekbox in de reeks Succesvol Koken waarin ook een Tapas boekbox werd gepubliceerd. Die amuses-boekbox bevatte vier amuselepeltjes en een boekje van tachtig pagina’s waarin eenenveertig recepten stonden. Mijn grootste commentaar was toen dat die amuselepeltjes een gimmick waren die eigenlijk weinig uitstaans hadden met het boek. Van de eenenveertig recepten werden er immers maar drie op een amuselepeltje gepresenteerd.

Ook dit jaar geeft dezelfde uitgeverij weer een amuses-boekbox uit en geldt dezelfde kritiek. Van de dertig recepten die in dit boek staan, worden er slechts twee op een amuselepeltje gepresenteerd. Men had dus evengoed glaasjes, vorkjes, prikkertjes, schaaltjes of bordjes in deze boekbox kunnen stoppen, maar de lepeltjes waren blijkbaar in de aanbieding. Leuk is het wel, natuurlijk, zo’n extraatje, en handig als je net één van die twee hapjes wil klaarmaken.

Net zoals de boekbox Tapas. Het heerlijke Spaanse leven (De Lantaarn, 2009) een bijna-overdrukje is van Hans den Engelsens Het gouden tapas boek (De Lantaarn, 2008), is Amuses. De lekkerste voorafjes een spin-off van Den Engelsens Het gouden amuse boek dat in 2008 bij dezelfde uitgeverij verscheen. Voor een inhoudelijke bespreking verwijs ik dus naar de recensie van dit boek.

Net zoals bij de tapas-boekbox zijn er nu ook weer enkele nieuwe recepten aan de selectie uit Het gouden amuse boek toegevoegd: Sandwich van gebraden entrecote met lardospek en serranoham, Bitterbal van rijst met gemarineerde coquilles en piccalillyschuim, Gefrituurde asperges in loempiavel met beignets van gerookte paling en Terrine van zalm met Hollandse garnalen en verse kruiden. Het is de foto van deze laatste amuse die de cover van dit nieuwe boekje siert. Ook hier sluit een verklarende woordenlijst en een register op recept het boek af. Amuses. De lekkerste voorafjes presenteert een leuke selectie toegankelijke receptjes in een aantrekkelijke verpakking. Ideaal om kado te doen of om zelf mee aan de slag te gaan.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Amuses. De lekkerste voorafjes
Auteur: Hans den Engelsen
Fotografie: Jan Bartelsman
Uitgeverij: Uitgeverij De Lantaarn
Jaar: 2009
Collatie: 80 pp. – ill. – 4 lepeltjes
ISBN: 978-90-5426-537-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: