vrijdag 25 december 2009

Jeannette van Mullem - Puur! Uit eten. De duurzame culinaire gids

Toegegeven, als mij een mooi gedresseerd bord wordt voorgezet, zal ik in eerste instantie niet nadenken over de herkomst van de ingrediënten. Gelukkig zijn er mensen als Jeannette van Mullem die dat voor mij doen. Haar duurzame culinaire gids is intussen aan zijn derde editie toe.

Van Mullem verdedigt de opzet van haar boek door naar de smaak van biologische producten te verwijzen (= Puur!). Wegens hun gebrek aan chemicaliën zouden ze de gezondheid bevorderen.

Om de wetenschappelijkheid van haar bewering te staven, neemt ze voldoende cijfermateriaal op. Ook door het kringloopprincipe berokkenen de producten weinig schade aan het milieu.

De meest voorkomende duurzame organisaties: EKO staat voor biologische producten, Max Havelaar is het symbool van Fair Trade, MSC wijst op duurzame vis.

De duurzame culinaire gids herbergt een hele reeks ethisch verantwoorde adresjes: hotels, restaurants, cateringbedrijven, kookworkshops, delicatessenzaken, webshops, boerderijwinkels, boerenmarkten,… Wat de elementen uit de opsomming met elkaar gemeen hebben, is de aandacht die ze zowel aan dier als aan mens schenken. Van Mullem vindt het belangrijk dat kippen buiten kunnen scharrelen zonder dat ze een scharrelkip hoeven te zijn. Ook het feit dat arbeiders in zuiderse landen vaak worden gedwongen om tegen een hongerloon grondstoffen te verwerken, wordt aangekaart. In de inleiding speelt van Mullem dus handig in op het geweten van de lezer. In het middengedeelte, de kern van de gids zelf, laat ze de moraliteit achterwege.

In de horecagelegenheden draait het om meer dan enkel het gebruik van biologische producten. Ook de omkadering moet zo ‘puur’ mogelijk zijn: groene stroom in de keuken, schorten van 100 % katoen, biologisch afbreekbaar afwasmiddel, spaarlampen in de zaal… Toch zijn de meeste restaurants die hier opgenomen worden, niet compleet groen. Soms ben je als restaurateur al groen als je 5% van de rekening aan een goed doel stort. Is that all there is?

Verder is de opname van biologische winkels heel summier. Daarbij was ik erg gefrustreerd dat de beste adresjes enkel aan de groothandel leverden. Wie een fair kitchen wil installeren, moet toch weten waar die winkels zich bevinden? Uit nader onderzoek blijkt dat je moet betalen om in de gids te komen. Van Mullem heeft dus een reclamegidsje opgesteld, inclusief wervende formulering en schreeuwerige interpunctie.

De groene ‘plekjes’ zijn ingedeeld volgens provincie. Ze worden met hartjes gequoteerd voor duurzaamheid. Roze zonnetjes wijzen op kortingsbonnen die achteraan de gids zijn opgenomen, dat is ook nodig aangezien het merendeel van de culinaire adresjes redelijk prijzig is. Maar: ook het tegendeel is waar. Zelfs in Amsterdam, waar je op iedere hoek van de straat tegen een Mc Donalds, Burger King of Kentucky Fried Chicken aanbotst, weet van Mullem ons op een groen burgerrestaurant te wijzen: De Burgermeester schotelt – zelf geproefd – enorm lekkere hamburgers voor.

De opzet van deze gids is verwarrend. Uit de inleiding bleek dat van Mullem een zeker missiepotentieel had. In de bespreking van de adressen verliet de auteur het kritische pad.

Het gebrek aan objectiviteit doet vermoeden dat ook in Puur de focus ligt op de trendy gang van zaken terwijl een goede duurzame culinaire gids toch meer gericht zou moeten zijn op een consistente omgang met (h)eerlijke voeding.

[Femke Vandevelde]


Titel: Puur! Uit eten. De duurzame culinaire gids
Auteur: Jeannette van Mullem
Fotografie: Jeannette van Mullem
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2009
Collatie: 224 pp.
ISBN: 978-90-8989-102-0
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: