maandag 28 december 2009

Ainsley Harriott - Snel & simpel, koken met 5 ingrediënten

In het kielzog van Jamie Oliver is er een hele trits tv-koks op de wereld losgelaten, allen met de bedoeling een graantje mee te pikken van het succes van The Naked Chef. Gordon Ramsay, Nigella Lawson en Ainsley Harriott zijn de meest bekende uit dat rijtje. Ramsay en Oliver hebben duidelijk de beste ideeën, Lawson het grootste sex-appeal, en om Harriott kunnen we het smakelijkst lachen. In zijn kookboeken viel Harriott echter altijd tegen: ingrediënten werden op een inspiratieloze wijze bewerkt. En dat is met Snel & simpel, koken met 5 ingrediënten niet anders. Bereidingen van brownies, panna cotta of walnoten rozijnenbrood werden al eerder beschreven én stukken beter.

In de inleiding zegt Harriott tegen ellenlange boodschappenlijstjes te zijn. Daarom stelt hij een strikt afgemeten aantal ingrediënten voorop. Met vijf ingrediënten kan je alle kanten op, akkoord, maar met vier of zes toch ook? Een bevredigende verklaring voor die arbitraire vijf wordt nooit gegeven. Bovendien denkt hij géén nieuwe creaties uit op basis van vijf ingrediënten, sterker nog; hij stript bestaande gerechten tot dat minimum aantal ingrediënten. Het lijkt er dus sterk op dat Harriott zijn gerechten minderwaardig (en dus minder lekker) heeft gemaakt, met als enig doel de aansluiting bij een bepaald thema. Omdat pizzadeeg bijvoorbeeld meer dan vijf ingrediënten bevat, maakt hij een pizza van stokbrood. Simpel is hij wel, die Harriott.

Snel, zoals zijn gerechten volgens de titel van zijn kookboek zouden moeten zijn, is zijn keuken niet. De problemen zijn de gaartijden: hij beweert eerst dat lamskroon 40 minuten in een oven van 200 graden moet om een mooie roséstructuur te bekomen. Maar dan beroof je het lam van zijn sappige smaak! Een paar bladzijden verder laat Harriott zijn pomme dauphinois maar liefst 180 minuten in de oven doorbrengen. Over het grootste probleem van dit volwaardige recept (‘Chateaubriand met roomzachte! dauphinois’) heb ik het dan nog eens niet gehad: dit gerecht is namelijk strikt voorbehouden aan chefs met twee ovens in hun keuken.

Terug naar de kern van het probleem: de gaartijden. De oven van Harriott staat standaard afgesteld op 200 graden, terwijl ondertussen iedereen ervan overtuigd is dat je het vlees malser gegaard kunt krijgen op lagere temperaturen.

Naar het voorbeeld van Oliver zal Harriott typisch Engels eten met zuiderse (lees: vooral Italiaanse) invloeden combineren. Ook in dit kookboek is de risotto onontbeerlijk, Harriott vergeet echter de kenmerkende mantecatura (het doorkloppen van de risotto met boter om de binding te veroorzaken) toe te voegen.

Over de foto’s ben ik wel enthousiast. De zwarte handen die een maagdelijk wit deeg doorkneden vond ik een mooi contrast opleveren. Harriott zelf staat niet centraal op de foto’s, helaas is dat wel zo in de titels van zijn gerechten: zijn doperwten zijn doodverliefd, om maar te zwijgen over de goedkope aanprijzingen (‘halleluja’ of ‘mjammie’) die zijn gerechten moeten promoten.

Dit lijkt mij de zoveelste tv-kok die nog snel wat geld bij elkaar wil rapen. In tegenstelling tot bij Oliver (zelfs tot bij het duiveltje Ramsay) heb je nooit het gevoel dat Harriott gepassioneerd is door eten: Snel & simpel is een kil boek, al even rauw als de lamsbout die je na 25 minuten oventijd (een uitzonderlijk korte gaartijd naar de normen van Harriott) op je bord krijgt. Harriott; zoek een (betere) ghostwriter die wel ‘Ready Steady’ is.

[Femke Vandevelde]


Titel: Snel & simpel, koken met 5 ingrediënten
Auteur: Ainsley Harriott
Fotografie: Dan Jones
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2009
Collatie: 192 pp.
ISBN: 978-90-8989-067-2
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: