vrijdag 9 november 2007

Frank Fol - Snoep-Goed. Over smaakbommen & andere gezonde snacks


In zijn nimmer aflatende poging om groenten een centrale plaats te laten innemen in ons dieet richt Frank Fol zich deze keer tot kinderen die hij wil verwennen met smaakbommen, ijsplaneten, harlekijncocktails en wushi’s. In dit boek dat kinderen zeker zal aanspreken qua kleuren, fotografie en boekverzorging, presenteert de groentekok 22 recepten verdeeld over zeven smaakeilanden. Achteraan worden de basisingrediënten voor al dit gezonde lekkers, 25 soorten groenten, 25 soorten fruit en vier kruiden, bondig toegelicht. Tussen de recepten door zorgen een zevental korte tekstjes voor wat randinformatie omtrent groeten, fruit, gezonde voeding en bewegen.

De inhoud van dit boek behoeft wat toelichting. De ‘Smaakbom’ waaraan de ondertitel refereert en waarvoor negen recepten worden gegeven, is een potje gevuld met 25 gram groente- of fruitsaus met daarop 75 gram gestoomde of gegaarde groenten of verse fruitsnippers. Fol prijst deze creaties aan als hapklare groente- en of fruitportie voor bij de boterhammen of als tussendoortje. De smaakbom bevat mintens één derde van de aanbevolen dagelijkse portie groenten of fruit, en dat is mooi meegenomen natuurlijk. Een ‘Wushi’ is een opgerulde en in schijfjes gesneden wrap die gevuld werd met groenten en/of fruit op een smeersel van magere verse kaas of een groente- of fruitsaus. Met ‘ijsplaneten’ bedoelt Fol dan weer ijs op basis van groenten én fruit, zoals het sinaasappel-wortel-kokos ijs en het perzik-spinazie ijs waarvan de recepten in dit boek staan. ‘Telramen’ zijn gewoon groenten- en fruitbrochettes, en ‘harlekijncocktails’ zijn milkshakes van groenten en fruit zonder de roomijs.


Niettegenstaande de frisse presentatie, de gezonde inhoud en de duideljike en eenvoudige recepten levert dit boek helaas een magere oogst op. Enerzijds worden er, wat ik noem, facaderecepten gepresenteerd – dat zijn oeroude klassiekers die vanwege hun presentatie als het ware worden heruitgevonden zoals de ‘telramen’ – , en anderzijds zijn twee derden van de recepten gebaseerd op het gebruik van Fols eigen gecommercialiseerde legumaises en zoete pesto’s. Een legumaise is een alternatief voor mayonaise op basis van groenten en slechts 25% vet en wordt in een zevental variëteteiten gedistribueerd door Delhaize. Zoete pesto is het fruitbroertje van de legumaise. De exacte samenstelling of recepten van deze sauzen worden echter angstvallig geheim gehouden, wat hun populariteit in de keuken in de weg staat. En daarmee stoten we direkt door tot de werkelijke commerciële agenda achter dit boek. ‘Smaakbom’, ‘Wushi’, ‘Snoep-Goed’ en ‘Legumaise’ zijn geregistreerde merken van Fols firma’s ‘Future Food’ en ‘Veggie Painter’. De Smaakbom werd gelanceerd door een rist commerciële partners zoals Studio 100, Carrefour en Ikea. Dit commerciële geweld plaatst de goede bedoelingen van de groentekok toch in een welbepaald daglicht.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Snoep-Goed. Over smaakbommen & andere gezonde snacks
Auteur: Frank Fol
Fotografie: Marc Wauters
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodoc
Jaar: 2007
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5908-233-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I


Ook in De Leeswelp, 2007/8

1 opmerking:

Marianne VC zei

Meneer, ik ben Virginie en ik kreeg juist voor mijn achtste verjaardag je boek 'Snoep-Goed'. Ik vind 'fruit om van te snoepen' er heel lekker uitzien. Ik denk dat 'sinaasappel-wortel-kokos' het lekkerste is van de ijsplaneten. Ik vraag aan mijn Oma of ze mij kan helpen om die te maken.
Mmmmmmm ...
Tot nog eens ... Groetjes,
Virginie