maandag 22 december 2008

Brigitte Carrère - For girls only. Super lekker kookboek

Jongens en meisjes in de prepubertijd vormen volgens Standaard Uitgeverij twee potentiële markten die apart moeten worden bediend. Voor jongens publiceerde de uitgeverij het stereotiepe boek For boys only. Alles wat stoere kerels moeten weten. Voor meisjes bestaat het aanbod uit een heuse reeks onder de titel For girls only met ondertussen al vier delen die al even stereotiep zijn: Stickers en vriendschapskaartjes, Geheim Dagboek, Vriendinnen voor altijd, en dit Super lekker kookboek.

De auteur van dit meisjeskookboek is Brigitte Carrère die al jaren de culinaire rubrieken verzorgt in de kindertijdschriften Julie, Manon, Toboggan, Zaza, en Petites mains van Milan Presse. In 2005 gaf ze bij zusterbedrijf Editions Milan het boek Moi je cuisine uit waarvan dit de Nederlandse vertaling is. Ondertussen publiceerde ze bij diezelfde uitgeverij nog twee kookboeken voor kinderen en jongeren, namelijk Cuisine Pour Étudiants Fauchés Et Pressés ! - 100 Recettes Géniales (2006) en Moi, je cuisine autour du monde (2008).

In dit Super lekker kookboek vinden de jonge lezeressen in totaal 96 recepten verspreid over vier hoofdstukken: Boterhammen en minicroques-manie, Gemakkelijke salades, Volledige gerechten en Tussendoortjes en desserts. Elk hoofdstuk bestaat uit acht thema’s die telkens op een dubbele bladzijde worden uitgewerkt. Bij elk thema wordt het belangrijkste recept volledig uitgewerkt en worden er telkens twee bijkomende receptideetjes gegeven, inclusief foto. Op de linkerbladzijde staat de titel van het uitgewerkte recept, een ingrediëntenlijst en een receptuur met genummerde stappen en tekeningen die alles verduidelijken. Duidelijke icoontjes geven de kook-, de bereidingstijd en de moeilijkheidsgraad aan. Verder wordt het benodigde kookgerei opgelijst en worden er af en toe bijkomende tips gegeven. Termen en technieken die in het rood worden gedrukt, verwijzen naar een verklarende woordenlijst achteraan het boek. Op de rechterbladzijde staat een foto van het mogelijke eindresultaat opgeleukt met een sporadisch voorkomend verhaaltje of een anekdote en de twee andere receptideetjes. Alhoewel dit alles veel informatie is, zorgt de swingende vormgeving er toch voor dat er enig overzicht wordt bewaard.

Het boek begint met een inleiding, een inhoudsopgave, en een gebruikershandleiding bij het boek. In een eerste hoofdstuk worden een heleboel nuttige ideeën aangereikt om je goed te organiseren en om netjes en veilig te werken. Zeker geen overbodige informatie voor jonge koks. Verder wordt het elementaire keukenmateriaal kort voorgesteld en worden maten, temperaturen en gewichten geduid. Een afsluitend hoofdstuk bevat dan weer informatie over keukentechnieken, gezondheidsadviezen en drie tabellen waarin de recepten uit het boek worden ingedeeld volgens soort gerecht, bereidingstijd en gemakkelijkheidsgraad. Enkele menuvoorstellen, de verklarende woordenlijst en een alfabetische index op recept maken dit boek compleet.

Dit boek zal zowel de prepuberale koks als hun ouders aanspreken door de veelvoud en variëteit aan recepten, de hoeveelheid nuttige informatie en de kleurrijke vormgeving. Mij is het na lectuur van dit kookboek toch onduidelijk wat er nu precies meisjesachtig aan dit boek is. Het wordt tijd dat ook jonge knapen hun plaats in de keuken gaan opeisen!

[Edward Vanhoutte]


Titel: For girls only. Super lekker kookboek
Auteur: Brigitte Carrère
Receptuur: Brigitte Carrère
Fotografie: Patrice Massacret, Dominique Chauvet, Yaëlle Kung & Vincent Gire
Illustraties: Serge Carrère
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2008
Collatie: 108 pp. – ill.
ISBN: 978-90-02-22501-7
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Geen opmerkingen: