dinsdag 23 december 2008

Bruno Loockx - 100x straffe cafés in Vlaanderen

Een selectie is altijd arbitrair als er geen stricte argumenten worden aangedragen waarop die selectie is gebaseerd. Die argumenten kunnen inhoudelijk of formeel, objectief of subjectief van aard zijn. In het geval van het boek 100x straffe cafés in Vlaanderen is de selectie volledig subjectief en inhoudelijk van aard. Auteur Bruno Loockx is de eerste om dit ook toe te geven. Eerder dan een classificator of inspecteur van Vlaanderens herbergenarsenaal, werpt hij zich immers op als een gids die de lezer kan volgen op zijn ontdekkingstocht naar cafés met net dat tikkeltje meer.

In zijn inleiding vermeldt Loockx drie soorten cafés die zijn bijzondere belangstelling genieten: typische, onvervalste dorpscafés waar de tijd is blijven stilstaan, cafés met een bijzondere thematiek of een bepaalde sfeer en cafés die een onderkomen vonden in historische gebouwen, bol van geschiedenis en verhalen. Belangrijk voor de auteur zijn dus de inrichting, het gebouw, de omgeving, het zicht en de geschiedenis.

Dit boek is eigenlijk een uitloper van de fietstocht die Bruno Loockx ondernam voor zijn boek Fietsen langs de grenzen van België (Lannoo, 2005). De adresjes die hij op die tocht had verzameld, vulde Loockx aan met tips van familie, kennissen en vrienden en suggesties die binnenkwamen na een oproep op de site reisreporter.be. Alle binnengekomen tips werden door Loockx gescreend en al dan niet opgenomen in het boek. Volgens Loockx relaas over de making of op www.reisreporter.be/straffe-cafes/ bezocht hij soms 20 kroegen per dag zonder één bruikbaar adres. Na meer dan 300 cafébezoeken selecteerde Loockx 100 interessante adresjes verspreid over de vijf Vlaamse provincies en Brussel. Van elk opgenomen cafe schreef de auteur een vlot lezend en typerend portret dat werd aangevuld met praktische informatie zoals het adres, contactgegevens en openingsuren. Op de tegenoverliggende pagina wordt telkens treffende foto’s van het duo Jens Compernolle en Ignace Maenhout afgedrukt, samen met wat toeristische info en tips voor een daguitstap in de buurt. Dat gaat van informatie over fiets- en wandelroutes, over musea en bezienswaardigheden in de buurt compleet met informatie over toegangsprijzen, openingsuren, adressen en gegevens van de lokale toeristische diensten. Een kaart vooraan het boek situeert de straffe cafés ook geografisch.

Terwijl de geografische spreiding over Vlaanderen en Brussel redelijk evenwichtig is, valt het toch op dat er geen enkel cafe is opgenomen uit de driehoek Kortrijk-Gent-Diksmuide. Maar, zoals de auteur in zijn inleiding bij het boek aangeeft is dit boek natuurlijk niet volledig. In deze driehoek had misschien wat nauwer geprospecteerd mogen worden.

Dit handige boekje bevat niet alleen een leuk uitgewerkt concept, maar is op vele fronten een praktische gids. Zowel voor de ferventen bezoeker van bijzondere cafés als voor de dagjestoerist, de wandelaar en de fietser, biedt dit boek heel wat moois. Daarnaast is dit boek een documentaire die een geïnformeerde kijk levert op het unieke herbergenarsenaal in Vlaanderen. Het boek valt echter niet te reduceren tot een toeristische publicatie. Omdat heel wat van de opgenomen cafés een aantrekkelijke of ronduit extreme bierkaart hebben of een aantrekkelijk aanbod aan specialiteiten is dit boek ook voor de avontuurlijke foodie een must. Met dit boekje in de hand, tas of rugzak, hoeft niemand nergens in Vlaanderen nog dorst te lijden.

[Edward Vanhoutte]


Titel: 100 x straffe cafés in Vlaanderen
Auteur: Bruno Loockx
Fotografie: sightwaysphotography.com, Jens Compernolle en Ignace Maenhout
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2008
Collatie: 216 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-8022-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: