maandag 8 december 2008

Succesvol Koken: Tapas / boekbox

Tapas zijn kleine hapjes die traditioneel in bepaalde delen van Spanje bij een drankje worden geserveerd. Het aanbod is zeer gevarieerd en kan gaan van een eenvoudige olijf tot een culinaire verwennerij uit de regionale keuken. Bij uitbreiding wordt elk hapje uit de mediterrane keuken tegenwoordig tot de tapas gerekend. Dit deeltje uit de reeks Succesvol Koken, bijvoorbeeld, presenteert 38 hapjes uit mediterrane landen zoals Spanje, Italië, Frankrijk, Turkije, Syrië en Libanon. Het boekje wordt samen met vier tapasvorkjes aangeboden in een boek-box.

Het boekje opent met een informatief overzicht van de mediterrane voorraadkast waarin de lezer kennis maakt met misschien niet zo voor de hand liggende producten zoals okra, bulgur, haloumi, halva of sumak.Dan wordt er stevig ingezet met acht recepten voor dipsausen en sausachtige tapas zoals hummus, skordalia, taramosalata en aïoli. Daarna komen recepten voor Turkse pide, Italiaanse focaccia en Grieks olijvenbrood. Als afsluiter van het broodhoofdstukje krijgt de lezer zes receptjes voor bruschetta. In wat volgt, passeren verschillende zuiderse hapjes de revue met veel aandacht voor verse groenten en vis. In dit boekje staat zelfs geen enkel hapje met vlees, behalve dan bij de bruschetta’s.

De leukste receptjes zijn die waarvan je niet onmiddellijk kan smullen zoals de ingemaakte citroenen, de gemarineerde yoghurtkaasballetjes, de inktvis in het zuur en de gemarineerde olijven.

Zoals bij elk boekje uit de reeks Succesvol Koken worden ook hier de voorbereidings- en kooktijden voorbeeldig vermeld, en krijgt elk recept een foto van het afgewerkte resultaat naast zich. Zeer handig zijn ook de kleine foto’s die als extra handleiding fungeren bij de receptuur.

Dit boekje is het zoveelste geslaagde deeltje uit een mooie reeks. Niets om van omver te vallen, maar heerlijk complexloos, eenvoudig, overzichtelijk en verzorgd. Met de bijgeleverde tapasvorkjes wordt het nog moeilijker om niet onmiddellijk van al dat lekkers te proeven.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Succesvol Koken: Tapas / boek-box
Auteur: Murdoch Books
Receptuur: Murdoch Books
Fotografie: Murdoch Books
Uitgeverij: De Lantaarn
Jaar: 2008
Collatie: 80 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5426-318-0
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: