donderdag 25 december 2008

Clara ten Houte de Lange - Amuses. Genot uit een glaasje

In sterrenrestaurants verwelkomen de chefs hun klanten met verfijnde hapjes die als verwelkomingsamuses meteen een staaltje van hun kunnen tonen. De kracht ligt daarbij niet alleen in de presentatie maar zeker ook in de gedoseerde combinaties van smaken en texturen die van deze miniatuurgerechten momenten van intense sensatie maken. Wie als hobbykok wil uitpakken met zijn culinaire kwaliteiten weet ondertussen al dat kleine verfijnde hapjes de onmisbare toonzetters zijn.

Met dit amuses-boek verrijkt de lezer zijn bibliotheek met dertig recepten die allemaal in een glaasje passen en geen drieëndertig zoals te lezen staat op de doos. Meer nog, zes glaasjes worden samen met het boekje in een leuke geschenkdoos meegeleverd, zodat iedereen onmiddellijk aan de slag kan. Het boek bevat geen onnodige inleiding maar start meteen met een inhoudsopgave waarna het eerste recept volgt. De recepten zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken, namelijk 'Koud', 'Soep', 'Warm' en 'Zoet'. De eerste drie hoofstukken bevatten telkens acht recepten en het laatste hoofdstuk zes. Alle recepten zijn berekend voor zes personen wat goed uitkomt gezien het aantal meegeleverde glaasjes. Bij elk recept staat een aanduiding van de bereidings- en eventuele wachttijden, een ingrediëntenlijst en een stapsgewijze beschrijving van de bereiding. De meeste recepten bevatten twee doorwegende smaakcomponenten die terug te vinden zijn in de titels van de recepten. Enkele voorbeelden: biefstuktartaar met kwartelei, bietjespuree met haring, bloemkoolsoep met curry-olie, waterkerssoep met gerookte zalm, bulgurpilav met gekaramelliseerde kip, Sint-jakobsmosselen met sherrysabayon, mangogranita met gember en pavlova met passievrucht.

Op de foto’s bij elk gerecht figureert een heel arsenaal aan mooie amuseglaasjes die tegen een zwarte of zwart-grijze achtergrond werden gefotografeerd zodat de composities in de glaasjes de volledige aandacht krijgen. De vormgeving is eigentijds en functioneel, de foodstyling top. Dit is gewoon een goed en prettig boek dat door de box met de bijhorende glaasjes dat tikkeltje extra krijgt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Amuses. Genot uit een glaasje.
Auteur: Assisti Culinair & Clara ten Houte de Lange
Fotografie: Arjan Smalen
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2008
Collatie: 72 pp. – ill.
ISBN: 978-90-6611-797-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: