zaterdag 27 december 2008

Het Complete Kerstkookboek

Kerstmis! Voor de ene hobbykok het uitgelezen moment om te experimenteren of lang geleden opgemerkte recepten uit te proberen, terwijl de andere foodie zich aan de traditionele waarden houdt. Immers, het is niet zo evident om een perfect bereide gevulde kalkoen of geglaceerde beenham klaar te maken als het op het eerste gezicht wel lijkt. Dergelijke gerechten worden snel te droog en verdragen weinig flexibiliteit qua timing. En verschillende uitgelezen stukjes wild horen ook thuis in dit rijtje. Op feestdagen als kerstmis en nieuwjaar is het inderdaad vaak de planning en de organisatie die soms letterlijk roet in het eten komt gooien. Inkopen moeten worden gedaan op basis van realistische berekeningen, de voorbereidingen voor het feestmaal moeten klaar zijn vooraleer de gasten arriveren, de hapjes moeten op tijd – niet te vroeg – worden klaargemaakt, de drankjes moeten op punt worden gesteld, en de wachttijden moeten worden gerespecteerd zodat ze hun functie in de volledige maaltijd niet verliezen. Maar die wachttijden dienen niet om fouten van de kok op te vullen! Een goede voorbereiding maakt vaak het verschil. Dat Het complete Kerstkookboek hier dan ook veel aandacht aan besteedt, is de logica zelf.

Oorspronkelijk werd dit boek in 2000 onder de titel The essential Christmas cookbook gepubliceerd door de Australische uitgeverij Murdoch Books. In 2006 werd het in een Nederlandse vertaling op de markt gebracht en in 2007 kwam er een tweede druk. Een indrukwekkend aantal koks (33), receptenschrijvers (46), fotografen (12) en stylisten (12) werkten mee aan dit boek. De redactie was in handen van de doorwinterde culinaire auteurs Wendy Stephen, Rachel Carter, Jody Vassallo en Jane Lawson die de grote verscheidenheid aan gerechten rond het centrale kerstthema toch in één concept wisten onder te brengen. Maar dit boek is veel meer dan een kerstkookboek.

Niettegenstaande het centrale thema van het boek, zijn de recepten ook buiten de feestdagen goed te gebruiken. De veelheid aan informatie over producten en technieken is voor elke foodie aangenaam om te lezen, en wie de kerstspecifieke delen van het boek die zich tot de eerste 16 bladzijden beperken, overslaat heeft aan dit boek een goed algemeen kookboek. De recepten zijn ondergebracht in de hoofstukken Tijd voor een feestje, Gebraad, Vis, Vegetarisch, Groenten, soepen & salades, Het verwerken van restjes, Nagerechte, Gebak, Snoepgoed en cadeautjes en Wereldrecepten. Bij elk recept worden de voorbereidingstijden en de bereidingstijden aangegeven en de het aantal personen waarvoor het recept is bedoeld. Een aanduiding met één, twee of drie sterren geeft de moeilijkheidsgraad van de bereidingen weer. Af en toe verduidelijken handige stap-voor-stap-foto’s essentiële momenten uit de receptuur en de meeste recepten krijgen een foto van het eindresultaat met zich mee. Verspreid over het boek worden achttien speciale thema’s uitgelicht waaronder sauzen, gestoomde pudding, glazuur en fruit in likeur. Vooraan worden nog enkele menusuggesties samengesteld uit de opgenomen recepten en achteraan zorgt een register voor verwijzingen naar recepten, foto’s en bijkomende informatie.

Dit boek moet het meer hebben van zijn inhoud dan van een aantrekkelijke vormgeving. Dit is bovenal een kookboek dat ook buiten de kerstperiode zijn nut meer dan eens zal bewijzen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Het Complete Kerstkookboek
Auteur: Wendy Stephen, Rachel Carter, Jody Vassallo, Jane Lawson e.a.
Fotografie: Chris Jones e.a.
Uitgeverij: de Lantaarn
Jaar: 2006 / 2007
Collatie: 304 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5426-395-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: