maandag 26 januari 2009

Kathryn Hawkins - Koken met de römertopf en andere aardewerk potten

De römertopf is een ongeglazuurde terracotta schaal met deksel waarmee in de klassieke tijd al werd gekookt door de Romeinen. Vóór elk gebruik moet de römertopf worden geweekt in water. De pot wordt vervolgens in een koude oven geplaatst en langzaam verwarmd tot meer dan 200 graden. Tijdens dit opwarmingsproces verdampt het water en creëert de nevel in de pot een vochtige omgeving die als een oven in een oven fungeert. In die waterdamp wordt het gerecht gaar gestoomd met behoud van vitamines en voedingsstoffen. De smaak van een in de römertopf bereid gerecht is uniek. Niet alleen smaken de ingrediënten zoals ze werkelijk smaken zonder toevoeging van vetstof, doordat de römertopf poreus is en dus gemakkelijk smaak- en geurmoleculen opneemt, zorgt die ook voor een aparte smaak. De römertopf bestaat in een aantal aangepaste vormen voor het bereiden van vlees, vis, aardappelen, bonen, knoflook of kip.

Dit boek is de derde Nederlandse druk van Claypot Cooking dat in 1998 werd uitgegeven (Quintet Publishing) en bevat meer dan 100 recepten die vetarm in de römertopf kunnen worden bereid. Na een summiere inleiding over de geschiedenis van het koken in aardewerken potten en een algemene handleiding, volgen de recepten die in zeven hoofdstukken zijn ingedeeld: soepen, vis en ander zeebanket, gevogelte, vlees, groenten en vegetarisch, desserts en gebak. Bij elk gerecht wordt naast de ingrediëntenlijst en de receptuur niet alleen de voorbereidings- en kooktijden weergegeven, maar ooknog eens een tabel waarin de absolute en de relatieve voedingswaarden zijn aangegeven. Waar de eerste vijf hoofdstukken nog herkenbaar zijn voor veel römertopfadepten, bevatten vooral de hoofstukken over desserts en gebak voor velen nieuwe informatie. Chocoladepudding, rijstpudding, crumble, ananastaart, en zelfs brood kunnen probleemloos in de römertopf worden klaargemaakt.

De layout is functioneel gehouden en de ruimte op de pagina’s wordt goed benut. Over het algemeen staan er twee recepten op een pagina waarvan er één wordt afgebeeld op de tegenoverliggende bladzijde. Op die manier is de uitgever erin geslaagd om heel wat recepten in een boek van een beperkte opvang op te nemen.

Voor wie een römertopf in huis heeft, of voor wie eraan denkt zich er een aan te schaffen, biedt dit boek essentiële recepten voor een efficiënt en gevarieerd gebruik. De römertopf zorgt al meer dan 2000 jaar voor een gezonde vetarme bereidingswijze, en met de huidige culinaire back to basics-trends en de interesse voor slow cooking, is die helemaal terug van eigenlijk nooit echt weggeweest.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Koken met de römertopf en andere aardewerk potten
Auteur: Kathryn Hawkins
Receptuur: Kathryn Hawkins
Fotografie: Janine Hosegood
Uitgeverij: Uitgeverij De Lantaarn
Jaar: 2008
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5426-053-0
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: