dinsdag 6 januari 2009

Vanja Van der Leeden & Monique Pawirosemito - Snow Food. Het eerste wintersportkookboek ter wereld

Geen betere plaats om dit wintersportkookboek te bespreken dan tussen enkele besneeuwde toppen in Zwitserland waar ik alvast niet hoef te koken maar recht van de piste kan aanschuiven in het restaurant van het skihotel. Ik mag er eerlijk gezegd niet aan denken om na een hele dag op de piste ook nog eens mijn keukenvest te moeten aantrekken, laat staan de versinkopen te moeten regelen. Mij maak je niet wijs dat je dan niet ferm moet beknibbelen op je piste-uren. Als ik al mijn intrek neem in een appartement of een chalet op wintersport, dan maak ik thuis alle gerechten netjes vooraf klaar en gaan ze diepgevroren of vacuum mee op reis. Over de aanwezigheid van een diepvriezer ter plaatse hoef ik me nooit zorgen te maken want de temperatuur op het terras is uitermate geschikt voor de perfecte bewaring van de meegebrachte maaltijden. Misschien schrijf ik er ooit nog wel eens een kookboek over: Frost. Het eerste diepvries-wintersportkookboek ter wereld.

Vanja Van der Leeden en Monique Pawirosemito pakken het anders aan. Ze zweren erbij een week lang vers te koken voor hun wintersportvrienden die low budget op vakantie gaan. Hun jarenlange ervaring met krakemikkige kitchenettes en dure wintersportdorpjes brachten hen ertoe al hun tips, adviezen en recepten te bundelen in het boek Snow Food dat de lezer een mix belooft van Hollandse klassiekers, eigenzinnige interpretaties van streekgerechten uit de bergen en pittige accenten van de Javaanse rootkeuken. In totaal vierentachtig recepten passeren de revue, telkens in groepjes van zeven – voor elke dag van de week één – ontbijten, lunches, pistepicknicks, voorgerechten, makkelijke, gemiddelde en moeilijke hoofdgerechten, nagerechten en aprés-skidrankjes. Die worden aangevuld met vijf happen voor onderweg en zestien bijgerechten die met de hoofdgerechten kunnen worden gecombineerd.

Sommige receptenideeën zijn ronduit simpel zoals een kaasschoteltje als voorgerecht of foolproof zoals de madeleines met brandybutter, en andere zijn dan weer inventief zoals het broodje met confit de canard en tomaten-gemberchutney (MacDuck) of chique zoals de Italiaanse rosbief met foie gras. Basic klinken deze gerechten niet en de dames besparen alvast niet op ingrediënten – en helaas ook niet op een onnodig schepje suiker hier en daar. Foie gras en gedroogde morilles, het hoort er blijkbaar allemaal bij. En ook diverse tomaten- en slasoorten, verse rode vruchten en lavendelbloemetjes, terwijl niets van dit alles in het seizoen is tijdens de wintersportmaanden. Het zal Van der Leeden en Pawirosemito worst wezen. Maar wel lekkere worst. In de eerste hoofdstukken van het boek vermelden ze alvast welke ingrediënten je het beste meebrengt van thuis en welke je in een supermarkt onderaan de berg koopt. En reserveer alvast een flink deel van de kofferbak voor het keukenmateriaal dat je van thuis meebrengt. Achteraan is nog een summier hoofdstukje met wijnsuggesties van Cunno van ’t Hoff afgedrukt en een culinaire woordenlijst in vier talen (Nederlands, Duits, Frans en Italiaans). Na de obligate ruimte voor de sponsors van het project volgt nog een register op gerecht.

Het boek is mooi vormgegeven en heeft iets weg van een vakantie-album. Alle recepten werden ter plaatse gemaakt en werden gefotografeerd door Natasja Verschoor. Voor de fotoshoot verbleven de auteurs met hun skivrienden in een luxueuze Franse chalet met goed uitgeruste keuken, wat enigszins voorbij schiet aan het oorspronkelijke opzet van het boek. Maar dat vermelden ze dan ook netjes in de advertorial voor deze chalet achteraan het boek.

Maar hoezeer de auteurs en hun uitgever het ook zouden willen, een uniek concept is het niet. En evenmin is dit ‘Het eerste wintersportkookboek ter wereld’. De Amerikaanse vriendinnen Tina Anderson en Sarah Pinnao deden het hen al voor met Ski House Cookbook: Warm Winter Dishes for Cold Weather Fun (Random House, 2007). De uitgangspunten en indeling van beide boeken zijn opvallend gelijklopend, en beide boeken maken bijvoorbeeld gebruik van pistecodes om de moeilijkheidsgraad van de gerechten aan te duiden. Maar het zijn de beste ideeën die soms onafhankelijk van elkaar op hetzelfde moment door verschillende mensen worden ontwikkeld. En er zijn nu eenmaal maar een aantal typische elementen voorhanden om een concept als een wintersportkookboek uit te werken. Voor Van der Leeden en Pawirosemito is het feit dat iemand hen is voor geweest natuurlijk niet zo leuk, temeer omdat de dames het idee al in 2006 ontwikkelden en Snow Food in het najaar van 2007 drukklaar lag. Het is de uitgever die de publicatie heeft uitgesteld waardoor het Ski House Cookbook met de eer ging lopen. Eerlijk is eerlijk, dus enige promotionele bescheidenheid vanwege die uitgever was hier wel op zijn plaats geweest. Maar dit alles neemt niet weg dat Snow Food een lekkere en goed uitgewerkte kijk geeft op wat er tijdens een wintersportweek op culinair vlak allemaal mogelijk is. Het is een aangenaam en toegankelijk boek dat zeker zijn nut zal bewijzen bij de planning van een volgende wintersportvakantie in een chalet of appartement. Maar ik blijf toch lekker op hotel.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Snow Food. Het eerste wintersportkookboek ter wereld. Ski’s snowboards, spaghetti frittata en Surinaamse erwtensoep
Auteur: Vanja Van der Leeden & Monique Pawirosemito
Receptuur: Vanja Van der Leeden & Monique Pawirosemito
Fotografie: Natasja Verschoor
Uitgeverij: Kosmos
Jaar: 2008
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 978-90-215-1591-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

nelishulters zei

hallo italy prinses ik weet je ben mooiste wat ik ooit blabla heb ;;oke ik vind je echt mooi un mooiste zigeuner prinses oke yes for sure''oja vanja wil je familie trosemito de groetjes doen en bedank fan maar voor 12000eens gek in me lleven maarja ''''fred en mini weten ook maar de helft''''ik kom eigenlijk voor jou prinses van turkey echt kijk maar of zoek maar op'''oja ik had je boek ook gekocht maar toen voor die muts en zij heb um weer verkocht gek joh hugssssssss CORNELIS''''''