dinsdag 27 januari 2009

Inmerc & Corry Duquesnoy - Kook ook Vlees

Met de Kook ook-reeks heeft uitgeverij Inmerc een format te pakken dat op alle vlakken scoort. Niet alleen zijn de thematische deeltjes fris vormgegeven, de inhoud is recht voor de raap en direct toepasbaar in de keuken. De boekjes zijn overigens zo geprijsd dat niemand zich de aanschaf van zijn favoriete deeltje hoeft te ontzeggen. Dit deeltje over vlees is al het drieëntwintigste uit de reeks.

In Kook ook Vlees zijn 49 recepten opgenomen met varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en orgaanvlees. Elk hoofstukje wordt ingeleid door een informatief tekstje dat voornamelijk bestaat uit een versnijdingskaart van het dier met toelichting. Deze tekening maakt meteen duidelijk waar het vlees waarmee in de recepten wordt gekookt, vandaan komt. De versnijding wordt ook in de koptekst bij de recepten vermeldt. Dit is een concept dat ik alleen maar kan toejuichen, want de modale kopers van vlees is maar al te vaak vervreemd van het karkas en zijn versnijdingen. In de tekst over rundvlees worden de verschillende stadia van gaarheid in het Nederlands, het Engels en het Frans gegeven met daarbij de bereidingstijden. Verder worden de verschillende benamingen van biefstuk uitgelegd. Bij de tekst die de recepten met lamsvlees inleidt wordt even ingegaan op het onderscheid op leeftijd tussen zuiglammeren, jonge lammeren en weidelammeren. De inleiding bij orgaanvlees geeft dan weer recepturen voor de basisbereidingen van lever, niertjes, tong en zwezerik.

De recepten zijn helder opgesteld en worden allemaal geflankeerd door een foto van het afgewerkte gerecht. De receptuur is stap voor stap opgebouwd en in een verstaanbare taal geschreven. Naast de ingrediëntlijst worden ook nog eens de bereidings- en wachttijden vermeld. De recepten presenteren een mix van de oernederlandse keuken (stamppot worteltjes met saucijsjes), oosterse invloeden (saté, roergebakken rosbief met lychees en taugé), mediterrane smaken (lamskoteletjes met geroosterde paprika, shoarmabroodjes met lamsgehakt en zure room) en de Franse keuken (gebakken kalfsniertjes met cognac en crème fraîche).

Met dit boek heeft het niet-vegetarische gedeelte van de Nederlandstalige bevolking een leuke verzameling recepten voorhanden die variatie kan brengen in het dagdagelijkse voedingspatroon. Dit boek toont aan dat er verschillende stukken vlees uit een dier kunnen worden gesneden, en dat hetzelfde stukje vlees op verschillende manieren kan worden bereid. Voor de vegetariërs heeft Inmerc trouwens ook een deeltje Kook ook Vegetarisch klaar.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kook ook Vlees
Auteur: Inmerc
Receptuur: Inmerc & Corry Duquesnoy
Fotografie: Inmerc & Arjan Smalen
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2008
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 978-90-6611-727-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: