maandag 19 november 2007

Erik Verdonck & Wout Bru - Puur Provence. Verrassende gerechten uit de keuken van Wout Bru

Eygalières zou een onooglijk en slapend dorpje in de Provence geweest zijn, ware het niet dat Wout Bru er dagelijks meer dan 200 mensen naartoe lokt met zijn sterrenzaak Le Bistro d’Eygalières Chez Bru en zijn kleinere bistro Le Petit Bru. Tegenwoordig kijkt men daar niet meer op van een Ferrari of een Bentley meer of minder. Bru zelf is met zijn twee Michelinsterren de enige buitenlander die op dat niveau staat in Frankrijk. Maar ook daarbuiten gaat het deze Vlaming voor de wind. Op de televisiezender Vitaya presenteert hij het kookprogramma 1000 seconden, en voor Delhaize heeft hij een voedingslijn met kant-en-klare maaltijden. Deze winter runt hij in Courchevel in de Franse Alpen het poepsjieke restaurant van het gloednieuwe hotel Le Cheval Blanc. En nu is er ook nog dit uitstekende kookboek dat echter niet voor beginnelingen is bedoeld. Bru werkt, zoals het een sterrenchef betaamt, met de nieuwste technieken en apparaten en doet ook geen enkele moeite om dit voor zijn lezers te verbergen. Wie geen ijsturbine, Roner, silpat of thermomix heeft is eraan voor de moeite. Bru houdt er bijvoorbeeld van om op lage temperaturen te garen en gebruikt dat procéde dan ook in heel wat van de tweeënveertig recepten die in dit boek staan. De amateurkok die wel wat beter uitgerust is en geen schrik heeft van vacuümkoken en het werken met espuma’s zal in dit boek heel wat uitdagingen vinden om de puurheid van seizoensproducten te bewaren en te accentueren met uitgekiende smaakcombinaties.

Het boek bestaat uit drie componenten die in een perfecte harmonie werden samengebracht: de recepten van Wout Bru, de teksten van Erik Verdonck en de foto’s van Kris Vlegels. Het eerste derde van het boek bestaat uit inleidende teksten en foto’s over Wout Bru, het leven in de Provence en het restaurant Chez Bru. De rest van het boek is gereserveerd voor de soms ongewone toprecepten van Bru met bijhorende wijntips. De verbinding tussen die twee delen in het boek wordt gevormd door de informatieve teksten over meer dan twintig typische producten die in de keuken van Wout Bru worden gebruikt.

Eigenlijk is de succesformule van dit boek eenvoudig: Wout Bru kan koken, Kris Vlegels kan fotograferen, en Erik Verdonck kan teksten schrijven. Dat hebben ze alledrie, elk op hun eigen terrein, al overvloedig bewezen. Dit boek bevestigt dit overvloedig. Puur Provence is een verrassende concentratie van puur talent.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Puur Provence. Verrassende gerechten uit de keuken van Wout Bru
Auteur: Erik Verdonck
Fotografie: Kris Vlegels
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2006
Collatie: 192 pp. – ill.
ISBN: 90-209-6594-8
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: III


Geen opmerkingen: