zaterdag 6 juni 2009

Joyce Huisman - Iedere gek kan koken

In Iedere gek kan koken presenteert Joyce Huisman een eenvoudige basiskeuken die binnen het bereik ligt van iedereen die inkopen kan doen in een supermarkt. Geen ingewikkelde bereidingen hier of een bewerkelijke mise en place, maar zestig eenvoudige no-nonsense recepten die in minder dan 20 minuten op tafel staan en waarvoor je gemiddeld vijf ingrediënten nodig hebt.

Het boek is ingedeeld in vijf hoofdstukken waarvan er drie de voornaamste maaltijden van de dag behandelen, te weten het ontbijt, de lunch en het diner. Die worden aangevuld met twee hoofdstukjes met zoete en hartige gerechtjes die gedurende de hele dag inzetbaar zijn als tussendoortjes of als hapje bij het aperitief of de koffie. De ontbijten zijn aan de stevige kant en zijn ideaal voor een snelle maar creatieve ochtendverwennerij in het weekend. Met twee kinderen in huis die elke ochtend op tijd op school moeten zijn terwijl de ouders naar hun voltijdse job moeten, zie ik mezelf de doordeweekse ochtendboterham niet snel vervangen door gevulde croissantjes met verse aardbeien, american pancakes met crème fraîche, peer en honing of een pannenkoektaartje met perzik. Aangezien dit een Nederlands boek is, zijn de lunches aan de lichte en de sobere kant, een trend die ook Vlaanderen meer en meer in zijn greep krijgt. Kleurrijke broodjes, salades, en soepjes vullen dan ook dit hoofdstuk. In Nederland is het avondeten immers de belangrijkste maaltijd van de dag. Vandaar dat het hoofdstukje ‘diner’ wat steviger kost bevat. De recepten in dit hoofdstuk hebben een duidelijke mediterrane of Oosterse invloed waaronder een aantal pastagerechten, en maken gebruik van ingrediënten die snel klaar zijn zoals vis of kip. Toch staat er ook een biefstukje op het menu of een kalfsschnitzel met champignons. De zoete gerechten zijn afwisselend fris en gezond met veel fruit en smeuïg en zondig met veel mascarpone, chocolade, en slagroom. Nederlandse kookboeken maken trouwens een verschil tussen slagroom en crème fraîche, iets wat men in Vlaanderen minder goed kent. De hartige hapjes kunnen perfect dienen om een opkomend hongertje te stillen of om als hapje vooraf of klein voorgerechtje te worden geserveerd.

De recepten worden genummerd van 1 tot 48. Toch zijn er zestig recepten in het boek opgenomen want recept 10 geeft vier recepten voor ontbijtshakes en recept 20 bestaat uit tien recepten voor maaltijdstokbroden. Het boek bevat geen inhoudsoverzicht van alle recepten, maar bevat wel een alfabetisch register op de kernwoorden van de receptnaam. Achteraan zijn ook nog twee gelijnde pagina’s opgenomen waarop de gebruiker aantekeningen kan maken.

Elk recept kent een uniforme vormgeving en elk hoofdstuk gebruikt daarbij zijn eigen steunkleur. De recepten zijn over het algemeen voor twee personen berekend en vermelden bij de ingrediëntenlijst waar men bepaalde kant-en-klaar ingrediënten zoals pesto of chilisaus kan kopen, al blijf ik het begrip ‘goed gesorteerde supermarkt’ vreemd vinden. De bereidingswijzen worden in maximaal vijf stappen beschreven en zijn eenvoudig en voor een groot publiek toegankelijk. Veelal staan bij het recept nog een of meerdere tips met suggesties voor variatie. Elk gerecht werd gefotografeerd door Arjan Smalen en een kleinere inzetfoto toont ook alle ingrediënten die worden gebruikt. Een enkele keer is dat bij de compositie van het boek misgelopen en werd een verkeerde ingrediëntenfoto geplaatst, met name bij recept 14 die de foto van recept 19 herhaalt.

Joyce Huisman schreef met Iedere gek kan koken een complexloos basiskookboek voor een breed publiek dat met een minimum aan ingrediënten een eenvoudige maar creatieve maaltijd op tafel wil zetten.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Iedere gek kan koken
Auteur: Joyce Huisman
Fotografie: Arjan Smalen
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2009
Collatie: 120 pp. – ill.
ISBN: 978-90-6611-743-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: