De wellness-industrie woekert met pseudo-wetenschappelijke statements die ons moeten doen geloven dat verschillende additieven uit noten, groenten en fruit in shampoos, crèmes en zalfjes een weldoende invloed hebben op de gezondheid van onze huid en ons haar. In Wie mooi wil zijn met slim eten bestrijdt Hanny Roskamp, chemicus en journaliste op het gebied van voeding en gezondheid, deze misleidende beeldvorming. De huid, aldus Roskamp, is een vrijwel ondoordringbaar stevig weefsel dat speciaal is ontworpen om zo veel mogelijk vreemde stoffen en andere invloeden buiten te houden. Menselijk haar is dan weer zo dood als een pier en helemaal niet in staat om wat dan ook op te nemen. Over het algemeen blijven de ingrediënten van crèmes en andere wellness producten precies daar waar je ze hebt aangebracht: op de huid of op het haar. En dat is maar goed ook, want sommige ingrediënten van die crèmes zoals conserveermiddelen (parabenen) wil je echt niet in je lichaam hebben. Er bestaan natuurlijk wel stoffen die de huid binnendringen, maar die moeten worden geregistreerd als geneesmiddel en het gebruik ervan is streng gereglementeerd. Veel efficiënter en slimmer is om van binnenuit te werken: “Als je natuurlijke cèmes gebruikt die avocado, haver of kaviaar bevatten, kun je beter je geld besparen en deze gezonde producten vaker op je menu zetten” is dan ook Roskamps conclusie.
In dit boekje bespreekt Roskamp dertig voedingsmiddelen die een weldaad zijn voor de gezondheid en de conditie van de huid en de werking van de hersenen kunnen bevorderen. Per voedingsmiddel bespreekt ze de algemene kwaliteiten en gaat ze dieper in op de verschillende anti-oxidanten en complexen die in het voedingsmiddel aanwezig zijn. Dit wordt algauw heel technisch en vereist een flinke chemische woordenschat en een inzicht in het fenomeen en de werking van de anti-oxidanten. Voor een goed begrip van de gebruikte woordenschat zorgt een verklarende woordenlijst aan het eind van het boek. Een algemeen inzicht in de verhouding en werking van de essentiële vitaminen en mineralen met een anti-oxiderende werking wordt echter nergens gegeven, zodat dit boek voor veel lezers moeilijke lectuur zal zijn. Een summiere uitleg over wat anti-oxidanten zijn, komt pas aan bod bij de bespreking van de bosbes, het vierde levensmiddel uit het boek. Mij lijkt het alsof dat stuk het begin had kunnen zijn van een goede inleiding die het boek nu moet ontberen.
Naast deze algemene analyse van de voedingsmiddelen vanuit het standpunt van de anti-oxidante, vitaminen en mineralen, verklapt Roskamp ook de beste manier om het voedingsmiddel te eten en geeft ze telkens één of twee recepten mee. Een bijpassend tabelletje geeft een overzicht van welke andere voedingsmiddelen ook hoge concentraties van het besproken werkzame bestanddeel bevatten. Een algemeen register ontsluit dit fraai vormgegeven boekje.
Wie mooi wil zijn moet slim eten biedt een mooi overzicht van welke voedingsmiddelen een positief effect op de gezondheid kunnen hebben. Door zijn systematische opbouw en zijn technische woordenschat doet het boekje wat wetenschappelijk aan. Maar de basisboodschap blijft overeind: “De manier om goede stoffen op te nemen is via de darm, waar ze eerst in ‘verteerbare’ brokken worden omgezet.” (p. 8) Of: gezonde voeding kan helpen om vrijwel alle welvaartsziekten te voorkomen. Mij komt het voor dat Roskamp materiaal en talent genoeg heeft om hierover een leesbaar en boeiend journalistiek essay over te schrijven waarbij dit boek als feitenverzameling kan fungeren.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Wie mooi wil zijn moet slim eten
Auteur: Hanny Roskamp
Illustraties: Sue Doeksen
Uitgeverij: Becht / J.H. Gottmer
Jaar: 2009
Collatie: 136 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1241-2
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: III
Geen opmerkingen:
Een reactie posten